groesb001.jpg

<- Back | Index | Next ->

groesb001.jpg

Het begin van de Groesbeekseweg:

Nadat in 1874 de Nijmeegse vestingstatus was opgeheven, werd een 'commisie voor de uitleg van de stad' benoemd, die leiding zou gaan geven aan de ontmanteling en uitbreiding van Nijmegen. De driekoppige commissie - beter bekend als het Driemanschap - had het voornemen om van het oude, benauwde Nijmegen een aantrekkelijke stad te maken, waar veel ruimte, groen en rust te vinden zou zijn.
Dat het doel van het Driemanschap is bereikt, wordt treffend ge´llustreerd door bovenstaande foto van de Groesbeekseweg, die in het begin van de vorige eeuw vanaf de Sint Annastraat is genomen. Er heerst een nu haast onvoorstelbare rust: mensen lopen gewoon op straat, want verkeer is er niet.
Het meest rechtse huis staat op de hoek van de Groesbeekseweg en de Sint Annastraat. Het is ontworpen door architect E.J. Weyers en gebouwd rond 1886. Mogelijk komen de huizen ernaast ook van zijn hand - Weyers bouwde tussen 1885 en 1890 verschillende huizen aan het begin van de Groesbeekseweg. Ook zijn zoon heeft later vele huizen aan deze weg ontworpen.


REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: