Groesbeekseweg

De ruim 2,5 kilometer lange Groesbeekseweg loopt vanaf de Sint Annastraat in zuidoostelijke richting en gaat na de kruising met de Sophiaweg over in de Nijmeegse Baan, die in Groesbeek uitkomt.
Vanaf de vroege Middeleeuwen was de Groesbeekseweg een onderdeel van de hoofdweg naar Aachen. Deze weg begon bij het Kelfkensbos en liep als 'Hertstege' in zuidelijke richting - het tracÚ is deels nog herkenbaar in de Hertog- en Coehoornstraat. Waar Groesbeekseweg en Coehoornstraat elkaar nu kruisen, splitste de weg zich op. In zuidelijke richting ging hij verder naar Mook (nu: Heyendaalseweg), terwijl de aftakking in zuidoostelijke richting naar Groesbeek en Aachen leidde (nu: Groesbeekseweg). Pas in de 17de eeuw werd het weggedeelte tussen Coehoornstraat en Sint Annastraat aangelegd en bereikte de weg zijn huidige lengte.
In 1731 kreeg de hele Groesbeekseweg laanbeplanting. Lange tijd heette het oudste gedeelte van de weg dan ook 'Groesbeekschelaan'.
Na de afbraak van de Nijmeegse vestingwerken verrezen er statige herenhuizen aan het begin van de Groesbeekseweg - tot 1904 nog 'Groesbeekschestraat' geheten. De meesten werden gebouwd tussen 1895 en 1910. Verder richting Groesbeek staan voornamelijk huizen uit de jaren '20 en '30 van de vorige eeuw.

groesb001.jpg

terug


REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: