Broerstraat

Na de afbraak van de stadsmuren verschoof het economische zwaartepunt van Nijmegen van de benedenstad naar de bovenstad en ontwikkelde de Broerstraat zich, evenals Burchtstraat en Molenstraat, tot een van de belangrijkste winkelstraten in Nijmegen. Rond 1900 was het een knusse, kronkelende straat met kleinschalige en gevarieerde bebouwing en met veelal locale winkeltjes.
Alle winkels aan de straat gingen in februari en september 1944 in vlammen op. Alleen de Sint-Dominicuskerk overleefde de oorlog - hoewel ook zwaar beschadigd.
Naoorlogse denkbeelden over de functie, inrichting en vormgeving van de winkelstraten in het centrum resulteerden erin dat de Broerstraat tijdens de wederopbouwperiode werd verbreed, zodat deze beter toegankelijk werd voor auto's. In de jaren '60 werd de Broerstraat als eerste Nijmeegse winkelstraat autovrij en legde men een voetgangerspromenade aan.
De winkelpanden in de straat werden tijdens de wederopbouw in een moderne, sobere stijl opgetrokken, deels door geldnood gedwongen. Vaak worden deze panden bestempeld als monotone blokkendozen, maar wie oplet zal opmerken dat er veel verschillen zijn tussen de afzonderlijke panden. In architectuurkringen is hier steeds meer oog voor en in Nijmegen begint een discussie op gang te komen over het al dan niet beschermen van de wederopbouwarchitectuur.

abroer001.jpg abroer002.jpg abroer004.jpg broer003.jpg broer005.jpg
broer006.jpg broer007.jpg

terug


REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: