De Bisschop Hamerstraat:

Deze brede straat werd rond 1880 aangelegd in het verlengde van de Molenstraat en heette aanvankelijk Molenstraat en later Verlengde Molenstraat. De gebouwen aan de straat werden tussen 1880 en 1900 gebouwd. Een aantal van hen zou in september 1944 in vlammen opgaan.
Op 28 september 1902 werd op het middenplantsoen een standbeeld onthuld van de in Nijmegen geboren bisschop F.H. Hamer, die in 1900 in MongoliŽ als 'martelaar' om het leven was gekomen. Ter gelegenheid van de onthulling van het beeld werd de straat officieel naar de bisschop vernoemd.
In 1949 werden op het middenplantsoen van de straat noodwinkels gebouwd - onder andere die van Vroom en Dreesmann. Het standbeeld van de bisschop was gedwongen te verhuizen naar het plantsoen van de Van Schaeck Mathonsingel, aan de andere kant van het Keizer Karelplein. Hier zou het beeld precies een halve eeuw blijven staan.
Na de afbraak van de noodwinkels werd de Bisschop Hamerstraat ingrijpend veranderd: de rijbanen aan de buitenzijde werden parkeerplaatsen, terwijl het middenplantsoen plaatsmaakte voor een nieuwe hoofdrijbaan. Terugplaatsing van het standbeeld was daarmee onmogelijk.
In 1999 kwam de laatste reconstructie van de straat gereed, waarbij het middenplantsoen in ere werd hersteld. Op 6 juli van dat jaar kon bisschop Hamer worden teruggeplaatst aan het begin van de naar hem vernoemde straat.

abish005.jpg bish001.jpg bish002.jpg bish003.jpg bish004.jpg
bish006.jpg bish007.jpg bish008.jpg

terug


REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: