Wilhelminaziekenhuis:

De protestanten hadden sinds 1850 een hospitaaltje in een huis aan de Jodenberg, maar dat werd al snel te klein. In 1888 werd besloten een nieuw ziekenhuis te bouwen aan de Spaarbankstraat, in het nieuwe Nijmegen-Oost. Dankzij vele giften, onder andere van het Koninklijk Huis, kon dit ziekenhuis op 7 mei 1895 worden geopend. Het werd vernoemd naar prinses Wilhelmina.
Het ziekenhuis, ontworpen door architect Derk Semmelink, werd in de loop der tijd flink uitgebreid en verbouwd (onder andere in 1908, 1921 en 1930), zodat er tegenwoordig vrijwel niets meer is te zien van het oorspronkelijke gebouw.
Gedwongen door schaalvergroting - ziekenhuizen moesten minstens 300 bedden hebben - fuseerde het Wilhelminaziekenhuis in 1977 met het Sint-Canisiusziekenhuis. Sindsdien is het gebouw in gebruik als verpleeghuis en draagt het de naam 'Margriet'. Er zijn momenteel vergevorderde plannen voor sloop van het complex. 
Overigens werd de Spaarbankstraat in 1913 vernoemd naar de voorzitter van het ziekenhuisbestuur, dr. Claes Noorduijn (1823-1916).

awilhelmina001.jpg awilhelmina002.jpg awilhelmina003.jpg awilhelmina004.jpg wilhelmina005.jpg

REAGEER

terug

Reactie 1:

Carla Busser, 20-03-2013: wisten jullie dat er tijdens de oorlogshandelingen veel papieren verbrand zijn van het oude Wilhelmina ziekenhuis, maar alle medische dossiers van de kinderafdeling in het nieuwe wilh.can. ziekenhuis bewaard worden?

 
Reactie 2:

Leonka, 21-02-2022: Hoi Carla!
Wat bijzonder! Hier heb ik vaak aan gedacht, maar nooit onderzoek naar gedaan! Heb je enig idee hoe en of ik hier toegang tot kan krijgen? Ik zoek zelf ook op de site maar vind niets concreets.
Alvast hartelijk dank voor lezen/reageren.
Reactie 3:

Carla Busser, 21-02-2022: Hallo Leonka,
Het is al een tijdje geleden dat ik contact heb gehad met het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis, ik heb toen de geboorte en het overlijden van mijn zusje kunnen achterhalen, ik kwam nl. na het overlijden van beide ouders er achter dat ik nog een zusje heb gehad.
Ik heb de papieren over haar ziekte en overlijden van een kinderarts die in Nijmegen werkte toegestuurd gekregen.
Volgens mij moet je nu een verklaring bij de administratie van bovengenoemd ziekenhuis aanvragen.
Ik zou zeggen probeer dat eens, als het niet lukt zal ik de papieren van mijn zusje erbij halen.
Heel veel succes
Groetjes Carla

REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: