Concertgebouw de Vereeniging:Nijmegen telde in het fin de siŤcle verschillende sociŽteitsgebouwen en tot in 1938 stond aan de Oude Stadsgracht een kleine schouwburg. Een groep gegoede burgers wilde echter een nieuwe sociŽteit, waarbij men als voorbeeld het Arnhemse Musis Sacrum in gedachten had. Nadat even was overwogen de nieuwe sociŽteit op de Hunnerberg te bouwen, werd in 1881 bepaald dat het gebouw zou komen te staan aan het Keizer Karelplein, op de plaats waar tussen 1865 en 1879 het eerste Nijmeegse station stond. Een jaar later werd met de bouw van 'De Vereeniging' begonnen. In het begin oogstte het gebouw veel kritiek, onder meer omdat het te klein zou zijn, de concertzaal niet goed zou zijn, enzovoort. De sociŽteit werd later echter heel populair.
In het begin van de 20ste eeuw voldeed het echter niet meer, en architect Oscar Leeuw werd aangetrokken om een ontwerp voor een nieuw concertgebouw te maken. Deze reisde onder andere naar Duitsland en de Verenigde Staten om te bestuderen hoe de akoestiek in de concertzaal zo goed mogelijk kon worden. Tussen maart 1914 en februari 1915 verrees het huidige gebouw, dat rijk is aan prachtige ornamenten. Binnen zijn bijvoorbeeld de pilaren en de wanden in de zogenaamde Kleine zaal schitterend versierd. Aan de buitenkant zijn verschillende beeldhouwwerken te zien, zoals twee reliŽfs in de voorgevels en enkele sculpturen in de torens.
De grote concertzaal kreeg een akoestiek die tegenwoordig tot de top-10 van de wereld behoort.
De laatste decennia was aan het gebouw veel vertimmerd en vernield. In de tweede helft van de jaren '90 werd zowel het interieur als het exterieur en de tuin opgeknapt en verbouwd.

vereniging001.jpg vereniging002.jpg vereniging003.jpg vereniging004.jpg vereniging005.jpg
vereniging006.jpg vereniging007.jpg vereniging008.jpg vereniging009.jpg vereniging010.jpg
vereniging011.jpg vereniging012.jpg vereniging013.jpg vereniging014.jpg vereniging015.jpg
vereniging016.jpg vereniging017.jpg vereniging018.jpg vereniging019.jpg vereniging020.jpg

terug


REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: