Standbeeld Petrus Canisius:In het Hunnerpark, vlak achter het tot kiosk omgebouwde tramwachthuisje, staat sinds 1927 op een granieten sokkel dit bronzen standbeeld van Petrus Canisius. Het is van de hand van de Antwerpse beeldhouwer Toon Dupuis.
Peter Kanis - later werd zijn naam gelatiniseerd - werd op 8 mei 1521 in de Broerstraat geboren als zoon van de Nijmeegse burgemeester Jacob Kanis. Een gevelsteen op de plaats van zijn geboortehuis herinnert daar nu nog aan. Canisius werd geleerde, predikant, geestelijk schrijver en was Nederlands eerste jezuet. Daarnaast was hij n van de belangrijkste figuren van de Contrareformatie, een vernieuwingsbeweging die een reactie vormde op protestantse hervormingen. Petrus Canisius overleed op 21 december 1597 in het Zwitserse Freiburg.
Op 21 mei 1925 werd de Nijmegenaar heilig verklaard. Daarop kreeg hij een kerk naar zich vernoemd (de Sint-Ignatiuskerk in de Molenstraat), evenals een school en een ziekenhuis. Een Canisiussingel was er al sinds 1882. Eind 19de eeuw werd er trouwens ook een straat naar zijn vader vernoemd.

petrus001.jpg petrus002.jpg petrus003.jpg petrus004.jpg petrus005.jpg
petrus006.jpg

terug


REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: