De Marie-Adolffontein:In 1925-1926 werd op het kruispunt van de Nassausingel, Spoorstraat, Kronenburgersingel, Van Berchenstraat en Smetiusstraat deze obelisk gebouwd. Het in mei 1926 onthulde monument was een geschenk de Nijmeegse oud-wethouder Arnoldus Burchard Adolphus (Adolf) Quack (1842-1920). Hij had bepaald dat een deel van zijn erfenis moest worden besteed aan de oprichting van een fontein. Deze fontein, die moest worden genoemd naar hem en zijn zus Marie, moest de stad verder verfraaien.
De dertien meter hoge obelisk werd ontworpen door W. Bijlard en is gebouwd met roze graniet uit Zweden. Verschillende ornamenten en een viertal klokken werden van brons vervaardigd. De eigenlijke fontein werd gevormd door een aantal glazen zuilen op de hoeken. Al na enkele jaren werden deze zuilen vernield, waarna de opvangbakken voor het water dienst gingen doen als bloembakken.
In 1958 werd het 150 ton wegende gevaarte afgebroken: het werd als een hinderlijk object beschouwd en het zou problemen met het verkeer geven als de stationstunnel gereed zou zijn. De onderdelen werden naar de gemeentewerf gebracht, waar ze vervolgens tientallen jaren bleven liggen.
In de tussentijd werden verschillende pogingen gedaan het monument weer op de richten. Plannen waren onder meer om het in Dukenburg of aan het einde van de Hezelstraat te plaatsen. Uiteindelijk kreeg de Stichting Herstel Quackmonument het voor elkaar om de fontein op zijn oorspronkelijke plaats terug te plaatsen. Op 1 april 2000 ging de eerste schop de grond in voor de heroprichting. Enkele bronzen onderdelen bleken te zijn verdwenen en moesten opnieuw worden gegoten. Op 9 juli 2000 werd de Marie-Adolffontein officieel overgedragen aan de gemeente.

marie001.jpg marie002.jpg marie003.jpg marie004.jpg marie005.jpg
marie006.jpg marie007.jpg marie008.jpg marie009.jpg marie010.jpg
marie011.jpg

terug


REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.