Standbeeld Bisschop Hamer:Op 21 augustus 1840 werd Ferdinandus Hubertus Hamer aan de Molenstraat 122 geboren. Hij ging in 1865 als missionaris van Scheut naar MongoliŰ en werd daar tot bisschop gewijd. Op 25 juli 1900, tijdens de door rebellen geleide Bokseropstand, werd hij met enkele andere scheutisten vermoord.
Katholiek Nijmegen was geschokt door zijn dood en al snel werd geijverd voor de oprichting van een standbeeld om hem te herdenken. In heel Nederland werd geld ingezamel om dit doel te bereiken.
Het levensgrote bronzen beeld werd onder leiding van bouwmeester Jan Springer gemaakt door de Haagse Bart van Hove. Het werd geplaatst op een hoge hardstenen sokkel, waarop bronzen portretten zijn aangebracht van Joseph Dobbe, Gijsbertus Jaspers en Andreas Zijlmans - drie van Hamers metgezellen die tegelijk met hem waren omgekomen. Aan de voorzijde van de sokkel staat de volgende tekst:

DE NEDERLANDSCHE MARTELAREN
VAN CHIN. MONGOLI╦
GEHULDIGD DOOR HET VADERLAND
28 SEPTEMBER 1902

Z.D.H.
MGR. FERDINANDUS HAMER
BISSCHOP VAN TREMITE
APOST. VIC. VAN Z.W. MONGOLI╦
GEB. 21 AUG. 1840 TE NIJMEGEN
ć
25 JULI 1900 BIJ TË TSJ╔NG

In 1902 werd het standbeeld geplaatst in het middenplantsoen van de Verlengde Molenstraat. Ter gelegenheid van de onthulling op 28 september van dat jaar besloot de gemeenteraad deze straat officieel naar Bisschop Hamer te vernoemen.
In 1949 moest het beeld wijken voor noodwinkels. Bisschop Hamer kwam terecht aan de overzijde van het Keizer Karelplein, op het middenplantsoen van de Van Schaeck Mathonsingel. Op 6 juli 1999, vijftig jaar na zijn verplaatsing, werd het beeld weer op zijn oorspronkelijke plaats teruggezet: op het middenplantsoen van de naar hem vernoemde straat.

hamer001.jpg hamer002.jpg hamer003.jpg hamer004.jpg hamer005.jpg
hamer006.jpg hamer007.jpg hamer008.jpg hamer009.jpg hamer010.jpg

terug


REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: