avalkhof010.jpg

<- Back | Index | Next ->

avalkhof010.jpg

Sociëteit Burgerlust:

Aan het Valkhofplein lag tot halverwege de 20ste eeuw het gebouw van sociëteit 'Burgerlust'. Vanaf ongeveer 1800 konden burgers naar sociëteiten voor het bijwonen van muziekuitvoeringen, toneelvoorstellingen, enzovoort. Burgerlust was bedoeld voor de meer welgestelde Nijmegenaren. Het gebouw verrees in 1839 in neoclassicistische stijl en kreeg na een grondige verbouwing rond 1870 een eclectisch uiterlijk, dat op deze ansicht te zien is. Kort voor de bevrijding van Nijmegen in september 1944 bouwden de Duitsers de sociëteit om tot fort: de vensters werden dichtgemetseld, behoudens enkele kleine gaten van waaruit men de aankomende geallieerden kon beschieten. Het gebouw overleefde de Tweede Wereldoorlog ternauwernood, maar werd in 1955 alsnog gesloopt.
Voor het gebouw staat het Spoorwegmonument, links begint het straatje dat eens het steilste van Nijmegen was: de Lindenberg.

Reactiepagina
Reactie 1:

Rien Vermeulen, 03-07-2014: In het gebouw was ook Unitas gevestigd naar ik weet. Door de arbeidersbond werd daar voor de kinderen van arbeiders sinterklaas gevierd. Ben daar verschillende malen geweest: 1937-1938-1939. Na afloop konden wij onze cadeautjes ophalen dat was meestal voor mij een domino spel, ik had er dan ook een paar in voorraad.
Het is ontzettend jammer dat ze dit toch historische gebouw hebben afgebroken want echt kapot geschoten was het niet, maar zo ging dat toen in Nijmegen, veel oude gebouwen moesten het veld ruimen. Denkend ook aan de Smidstraat, enz, enz.
Reactie 2:

van Particulier, 03-07-2014: Het gebouw werd in de oorlog ook nog gebruikt om de in bewaring genomen inventarissen van Joodse mensen in op te slaan. Hiervan getuigen enige oorlogsrekeningen die ik zo'n 25 jaar geleden uit het Gemeente-archief gekopieerd heb.
Reactie 3:

Paul van Dinteren, 08-10-2016: Ik ben al jaren in het bezit van een gedrukte compositie genaamd

"Holländische Festklänge" für Orchester componirt und arrangirt für das PIANO-FORTE.
und hochachtungsvoll zugeeignet der SOCIETAET "BÜRGERLUST"
in Nijmegen von GUSTAV RIEGER, Musikdirector.
Mainz. Druck von C.E. Hickethier


Mijn vermoeden is dat het is gedrukt in ergens in de einde van de 19 e eeuw.
Het ziet er nog best netjes toonbaar uit!

Met vriendelijke groeten,
Paul van Dinteren
Druten

REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: