De Sint-Rosastichting:In 1848 liet de pastoor van Neerbosch, Dominicus van Zeeland, vijf Rotterdamse dominicanessen naar zijn dorp overkomen om daar onderwijs te geven aan katholieke meisjes. In een als school dienstdoend woonhuis gaven de zusters naai- en breiles. In 1851 betrokken de zusters dominicanessen een groot en nieuw klooster aan de Dennenstraat, waar zij een kleuterschool, een lagere school, een huishoudschool en een kweekschool inrichtten.
Omdat in het begin van de vorige eeuw ook dit gebouw te klein bleek, werd in 1911-1912 direct ernaast een groot, nieuw gebouw opgetrokken. In dit nieuwe hoofdgebouw van het klooster, dat vanaf 1911 bekend werd als de Rosastichting, werden de scholen en een pensionaat gevestigd. In het oude kloostergebouw versleten de oude zusters hun laatste dagen.
Eind jaren '80 kwam er een einde aan het onderwijs door de zusters en in 1989 werd het hoofdgebouw van de Rosastichting afgebroken. Het oude, neoclassicistische kloostergebouw uit 1850-1851 bleef behouden en is nog steeds van de stichting.

rosa001.jpg rosa002.jpg rosa003.jpg rosa004.jpg rosa005.jpg
rosa006.jpg rosa007.jpg

terug


REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: