Weesinrichting Neerbosch:De in 1836 te Beuningen geboren Johannes van 't Lindenhout stichtte in 1863 met zijn vrouw een opvanghuis voor wezen aan de Lange Brouwerstraat. Binnen enkele jaren waren er al zo'n 80 kinderen opgenomen en was uitbreiding noodzakelijk.
De eigenaren van boerderij Het Spijkershof in Neerbosch vernamen dit en stonden een deel van hun grond af voor de bouw van een nieuw weeshuis. In 1867 werd hiermee begonnen. Het weeshuis, dat vrij achteraf lag, was bereikbaar via een kilometerslang grindpad, dat begon nabij het witte kerkje aan de Dorpsstraat.
De weesinrichting groeide gestaag: naast de huizen voor de wezen verrezen onder meer schoolgebouwen, een boerderij en een kerkje. Veel bouwwerken werden onder begeleiding van leermeesters door de kinderen zelf gebouwd. In 1893 waren er ongeveer 1.100 wezen opgenomen, daarna daalde het aantal.
In de jaren '60 van de afgelopen eeuw werd een groot deel van de oorspronkelijke gebouwen afgebroken om plaats te maken voor nieuwbouw. Alleen het uit 1881 daterende kerkje en een huizenrijtje bleven bewaard. Weesinrichting Neerbosch werd een kinderbeschermingsinstelling en kreeg de vriendelijker klinkende naam 'Kinderdorp'.
In 2001 is het gehele complex gekocht door een projectontwikkelaar, die op een deel van het terrein een bedrijvenpark wil gaan bouwen. De monumentale gebouwen op het terrein blijven behouden.
In het oude kerkje is het Van 't Lindenhoutmuseum gevestigd, waarin de historie van de weesinrichting centraal staat.

aneerbosch001.jpg aneerbosch003.jpg neerbosch002.jpg neerbosch004.jpg

terug

Reactie 1:

J. Loermans, 15-05-2021: dat zijn ook mooie foto's. Ik heb daar mijn jeugd doorgebracht en herken er erg veel van. Het was achteraf een mooie tijd. Dat klinkt raar maar het was zo.

REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: