adiversen005.jpg

<- Back | Index | Next ->

adiversen005.jpg

Aula van de universiteit:

De in 1923 opgerichte Roomsch-Katholieke Universiteit was aanvankelijk gevestigd in een aantal verspreid gelegen gebouwen in en nabij de binnenstad. Zo stond het hoofdgebouw aan het Keizer Karelplein en de bibliotheek op de hoek Platenmakersstraat-Snijderstraat.
In 1929 werd besloten om een nieuwe aula te bouwen op de hoek van de Bijleveld- en Wilhelminasingel. Het gebouw, ontworpen door de Haarlemse architect M.H.W.J. van Ooijen, werd voltooid in september 1930 en kreeg al vóór de oplevering veel kritiek te verduren. Velen meenden dat een dergelijk gebouw de universiteit niet waardig was.
De achter de aula gelegen Wedren, die anno 1930 nog grotendeels onbebouwd was, werd als mogelijke locatie voor enkele nieuwe faculteiten gezien. Het is er door geldgebrek en het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog uiteindelijk nooit van gekomen. Vanaf begin jaren '50 verschoof het zwaartepunt van de universiteit van het stadscentrum naar het vroegere landgoed Heyendaal.
De aula aan de Wilhelminasingel bleef nog tot in 1988 als zodanig in gebruik. In dat jaar kwam de nieuwe aula aan de Comeniuslaan (op Heyendaal) gereed. In de oude aula is nu een deel van het Karel de Grote College gevestigd.


REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.