diversen002.jpg

<- Back | Index | Next ->

diversen002.jpg

Reactie 1:

Rien Vermeulen, 16-03-2014: Volgens mij staat hier het zgn spook peloton dat exsersities uivoerde zonder commando's. Dat was in die tijd heel wat en trok dan ook veel bekijks.
Reactie 2:

Henk van den Broek, 04-04-2014: Het zgn. Spookpeloton bestond volledig uit dienstplichtige recruten van de Luchtmacht en trad regelmatig op, onder andere tijdens de Vlaggenparade in De Goffert.
Reactie 3:

L.J. Verhees, 03-07-2014: Het "Spookpeloton" van de KLu trad veelvuldig op bij evenementen, o.a. bij taptoes. De leiding is lange tijd in handen geweest van de toenmalige lt. Chris Bos, de latere marsleider van de 4Daagse.
Reactie 4:

Peter Vermeulen, 25-11-2017: Het kenmerk van een z.g. spookpeloton is dat er geen commandant voor staat die bevelen geeft. De eenheid van beweging in het peloton wordt ingestudeerd door het in zichzelf tellen door de individuele militairen. Om de zoveel passen moet een beweging of actie uit­gevoerd worden. Degenen die daar het best in zijn worden per rot (rij) als eerste opgesteld.
Op de foto is wel degelijk een commandant te zien. Het is dus denkelijk geen spookpeloton.
Reactie 5:

Veerman, 26-08-2018: Ik was zelf "spook" in 1964.
Het peloton kreeg commando's d.m.v. lichtsignalen en verder was het tellen geblazen.
Aan de wapens (P14) te zien, is dit het spookpeloton.
De P14 is een geweer uit WO1. Op internet kan je hem vinden als .303 Pattern 1914 Enfield.
Reactie 6:

Tiny van den Ing, 20-03-2019: Ik zat in de Robot Stars, een dansgarde uit Nijmegen. Wij hadden les van meneer de Pee, een instructeur van het spookpeloton. En wij deden hetzelfde, ook met geweren en zonder commando's.

Redactie: Dat is bijzonder, een dansgroep die militaire oefeningen doet!
Kun je er meer over vertellen: wanneer was dit, en hoe oud waren jullie toen? Oefenden jullie op de kazerne? Trad je er ook mee op? Heb je misschien ook foto's die we erbij kunnen zetten?
Reactie 7:

Tiny van der Meer, 24-03-2019: Het was in de tijd 1965 tot ongeveer 1978.
Wij oefenden bij het oude weeshuis in de benedenstad. Optredens genoeg: filmfestival in Cannes, veel in Frankrijk, België, Duitsland en natuurlijk ook in Nederland, onder andere Carré tijdens een circusuitzending voor de tv.
Wij waren ongeveer met 20 meisjes en de geweren waren helemaal op maat nagemaakt. Wij waren veel in de kazerne, vaak optreden bij de carnavalsvereniging de Vastenavond-kanonnen.
Nog even vermelden dat wij dus les hadden van adj de Pee, hij had ook maar ene hand maar was een goede leraar.
Wij hebben wel foto's maar zijn niet zo handig om die door te sturen.

REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: