Neboklooster:Het neoromaanse Neboklooster staat in het uiterste zuidoosten van de gemeente Nijmegen, nabij de kruising van de Nijmeegsebaan en de Sionsweg. Het complex werd in 1926-1928 gebouwd naar een ontwerp van Jan Stuyt, die in 1913 al de Cenakelkerk in het naburige Heilig Landstichting had gebouwd. De eerste jaren na zijn voltooiing rees het reusachtige klooster hoog boven de – toen nog lage – bomen en struiken in het heuvelachtige stuwwallenlandschap uit.
Het complex bestaat uit drie delen: het zuidelijke gedeelte is het studiehuis, het noordelijke gedeelte (rechts op de eerste foto te zien) is het vroegere seminarie (opleidingsschool voor rooms-katholieke priesters) Sint-Alphonsus en tussen beide delen staat de kerk.
Bij zijn ontwerp werd Stuyt duidelijk geďnspireerd door de architectuur van Italiaanse kerken en kloosters uit de 14de en 15de eeuw. Dat blijkt onder meer uit het gebruik van rondbogen boven vensters en deuren, het pleisterwerk op de bovenverdieping, de tegeltableaus, grote rode pannendaken en de hoge kerktoren.
Het klooster is vernoemd naar de berg Nebo, van waaraf Mozes volgens het Oude Testament het beloofde land zag. Zeer toepasselijk, want vanuit het op een heuvel gelegen Neboklooster kan men neerkijken op de Heilig Landstichting.
Tot begin deze eeuw was een deel van de Hogeschool Arnhem-Nijmegen in het vroegere seminarie gevestigd, terwijl het studiehuis werd bewoond door de Paters Redemptoristen. Het is de bedoeling dat er over enkele jaren in en achter het kloostercomplex appartementen worden gerealiseerd.

nebo001.jpg nebo002.jpg nebo003.jpg nebo004.jpg nebo005.jpg
nebo006.jpg nebo007.jpg

terug


REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: