De Titus Brandsma Gedachteniskerk:Aan het Keizer Karelplein, enigszins verscholen achter de statige herenhuizen, werd in 1908-1909 deze neoromaanse kerk gebouwd. De Nijmeegse architect B.J.C. Claase was duidelijk ge´nspireerd door (Nederrijnse) Romaanse kerkenbouw, want elementen hiervan - zoals de halfronde uitbouw aan de achterzijde, ronde vormen en vierkante torens aan de voorzijde - zijn in de Titus Brandsma Gedachteniskerk terug te vinden. Op 26 mei 1909 werd de kerk ingezegend. Tot 1 maart 2004 droeg hij de naam 'Sint-Josephkerk'. Sindsdien is de kerk vernoemd naar pater Titus Brandsma.
In de oostzijde van de kerk zit het Apostelenraam, in 1915 vervaardigd door Jan Toorop, een bekende kunstenaar die van 1908 tot 1916 in Nijmegen woonde.
De kerk is in meer dan 90 jaar niet van aanzien veranderd. Dat kan helaas niet worden gezegd van de bebouwing ervˇˇr: deze werd in de Tweede Wereldoorlog verwoest. Vanaf 1954 flankeren twee grote woonflats de toegangsweg tot de 'Titus'.

jozef001.jpg jozef002.jpg

terug

Reactie 1:

Pieter vd Schoot, 20-05-2018: een vraag: de kerk lijkt in details op de Jacobskerk in 's-Hertogenbosch (nu: JBAC Hinthamerstraat). Die kerk is gebouwd door architect Stuyt die een nauwe relatie had met het bureau van Cuypers in Roermond. Is er een link te leggen tussen Claase en Stuyt mede gezien het feit dat de bouw van beide kerken in dezelfde tijd (vroeg in de 20e eeuw) plaatsvond?

REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: