adiversen005.jpg

<- Back | Index | Next ->

adiversen005.jpg

De Sint-Stephanuskerk:

Aan een pleintje aan de Berg en Dalseweg staat de Sint-Stephanuskerk, ontworpen door Pierre Cuypers jr. De eerste steen werd gelegd op 29 november 1922 en nog geen jaar later, op 19 november 1923, vond de inwijding plaats.
Cuypers liet zich bij het ontwerp inspireren door de byzantijnse bouwkunst en gaf het gebouw een massief uiterlijk. De kerk oogt aan de buitenzijde vrij sober, maar heeft een bijzonder rijk interieur. De meest in het oog springende elementen zijn de veelkleurige moza´eken in het priesterkoor, de Sint-Jozef- en de Mariakapel. Ze werden respectievelijk in 1935-1940, in 1941-1942 en in 1949 aangebracht door de Nijmeegse kunstenaar Joan Collette. Het op deze ansichtkaart getoonde moza´ek in het priesterkoor is het grootste van de drie en is gewijd aan het leven van de heilige Stephanus.
Ook de 68 gebrandschilderde glas-in-loodramen in de koepel zijn van de hand van Collette. Ze komen uit 1946. De oorspronkelijke ramen van Joep Nicolas waren in de oorlog namelijk allemaal verloren gegaan. Verder staan er in de kerk enkele terracottabeelden van de hand van Jac. Maris. Net als de marmeren doopvont stonden zij oorspronkelijk in de in 1993 gesloopte Christus Koningkerk.


REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: