adiversen001.jpg

<- Back | Index | Next ->

adiversen001.jpgSint Antonius Abtkerk in Hatert:

Rond 1800 was Hatert nog een apart dorp dat door bossen, heidevelden en bouwland van Nijmegen gescheiden was. Hoewel het overgrote deel van de dorpsbewoners katholiek was, ontbrak het in Hatert eeuwenlang aan een katholieke kerk. In 1591 was namelijk de 14de-eeuwse, aan de heilige Antonius gewijde kapel in het dorp in protestantse handen gekomen. Pas toen in 1796 bleek dat de kapel in geen honderd jaar voor protestante diensten was gebruikt, kregen de katholieken hun godshuis weer terug.
In 1844 werd een schuur aan het dorpsplein omgebouwd tot kerk. Wegens een groeiend aantal parochianen werd de schuurkerk in 1893 verbouwd en uitgebreid met twee zijbeuken en een toren. Omstreeks die tijd werd de middeleeuwse kapel, die de laatste halve eeuw als school was ingericht, afgebroken.
De jaren '60 van de vorige eeuw brachten grote veranderingen. Tussen 1961 en 1965 werden rond het dorp ongeveer 3.600 woningen uit de grond gestampt, waardoor het eeuwenoude Hatert veranderde in een moderne en monotone buitenwijk van Nijmegen. De bouw van een nieuwe brug over het Maas-Waalkanaal in het verlengde van de Hatertseweg bezegelde enkele jaren later het lot van de neogotische kerk: in 1967 werd zij gesloopt.
Deze foto van kerk en pastorie werd in de jaren '60 genomen vanuit het Kerkstraatje, de huidige Angerensteinstraat. Ter plaatse van de kerk begint nu de oprit van de Hatertsebrug.

Reactie 1:

Simon van Steenveldt, 28-12-2014: wie kan mij vertellen wat er voor een orgel in deze kerk stond, en of er een foto van is? Ik ben in het bezit van 2 orgelpijpen uit dit orgel en zoek verdere informatie over de bouwer van dit instrument.
Ik heb deze orgelpijpen verkregen van een man die toen in Dukenburg woonde. Hij verzamelde fossielen en ik ook. Ik was in die tijd gek op orgelmuziek, nu nog steeds hoor, dus kon ik wat fossielen uit eigen verzameling ruilen tegen de orgelpijpen. Hij had deze pijpen weer gekregen van een kennis die bij de afbraak betrokken is geweest.
De ene is van gehamerd tin de ander van hout, lengte 70cm.

Reactie 2:

Arno Huberts, 28-12-2014: Ik ben in het bezit van deze zaken uit de oude Hatertse kerk:


glas-in-lood-raam uit de voorgevel, diameter 65 cm


deksel van doopvont

Deze doopvont heeft jaren bij ons binnen gestaan totdat deze voor een verbouwing naar buiten ging, waar het kalkzandsteen, de doopvont zelf dus, kapot gevroren is.

Het beeld dat in de voorgevel stond, heeft de sloop niet overleefd. De slopers hadden een berg zand laten storten onder het beeld en trokken het voorover, gevolg: beeld in tal van stukken, het zand was toch te hard.

Met vr gr Arno Huberts
Reactie 3:

Andre Kersten, 29-12-2014: Welke glazenier heeft dit religieus werk van de gekroonde vrouw met doorboord hart gemaakt?

REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: