Collegium Berchmanianum:Dit klooster aan de Houtlaan in Brakkenstein is ontworpen door J.T.J. Cuypers en zijn zoon P. Cuypers en werd gebouwd in 1927. Kenmerkend voor de tijd waarin het complex is gebouwd, zijn onder andere het grote, ver uitstekende dak met kleine dakkapellen en het verschil in baksteenkleur tussen de beneden- en bovenverdiepingen. Daarnaast wijzen de baksteendecoraties en de vormgeving van de vensters op be´nvloeding door de Amsterdamse school. Aan de achterzijde van het L-vormige gebouw ligt een grote tuin met vijvers. Ook een deel van het naastgelegen bos behoort bij het klooster.
Berchmanianum is een klooster annex studiehuis van de paters jezu´eten. Het klooster is vernoemd naar de jezu´et Bergmans, die een bekend theoloog en filosoof was.

berchman001.jpg berchman002.jpg berchman003.jpg

terug

Reactiepagina
Reactie 1:

Dick Wijte, 18-07-2017: Het Berchmanianum is vernoemd naar de Jezu´et Johannes Berchmans die in 1599 werd geboren in Diest (BelgiŰ) en is overleden in 1621 (Rome). Patroon van de studerende jongeren.

Redactie: zie ook Wikipedia.
Reactie 2:

Bart Janssen, 06-08-2017: In de rechter bovenhoek is nog juist het kerkhof van Berchmanianum zichtbaar. Hier werden tot 1974 alle op Berchmanianum overleden jezu´eten begraven. Veel andere jezu´eten, die tussen 1860 en 1966 overleden, vonden hun laatste rustplaats op de begraafplaats bij het noviciaat MariŰndaal in Velp bij Grave. Onder hen de bekende Nijmeegse jezu´et pater Jan Rubens (1959). Ver na de sluiting van dit noviciaat werden deze stoffelijke resten vanuit Velp naar Berchmanianum overgebracht en daar herbegraven.
In 2014 vonden alle stoffelijke resten van Berchmanianum in het priestergraf op de calvarieberg op Jonkerbos een laatste rustplaats.

foto 1: overzicht kerkhof Berchmanianum
foto 2: graf voor jezu´eten, die van MariŰndaal zijn overgebracht. Op het middenbord wordt vermeld: Mgr. Henri de la Geneste, de eerste rector van het blindeninstituut De Wijnberg en vermogende sponsor bij de oprichting van het blindeninstituut St. Henricus in Grave.
Reactie 3:

JAM.Willems, 16-01-2019: In 2018 is het Berchmanianum verbouwd tot Academiegebouw van de Radboud-Universiteit.

REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: