Heilige Antonius van Padua-Sint Anna of Groenestraatskerk:Op 24 mei 1909 werd de eerste steen gelegd voor deze neogotische kerk, die werd ontworpen door A.A.J. Margry. Op 8 augustus van het volgend jaar kon de Heilige Antonius van Padua-Sint Anna - of Groenestraatskerk, zoals deze in de volksmond wordt genoemd - al worden ingewijd. De kerk stond nog ver van de stad in een grotendeels nog onbebouwd gebied. Pas vanaf het begin van de jaren '20, toen met de bouw van het Willemskwartier werd begonnen, werd ze door de groeiende stad omsingeld.
Aan de voorzijde heeft de kerk twee torens, waarvan de linker 56 meter hoog is. De rechter is een stuk lager en heeft een opmerkelijke dakvorm. Boven de drie dubbele deuren die de hoofdingang vormen, bevinden zich glas-in-loodvensters en natuurstenen versieringen in gotische stijl. Achter deze fašade bevindt zich een breed en hoog middenschip met aan weerszijden lagere en smallere zijbeuken en verschillende bijgebouwtjes. Opvallend zijn ook de luchtbogen, ter ondersteuning van de muren van het middenschip. Het interieur is goed bewaard gebleven. 
Op de hoek met de Dobbelmannweg werd de pastorie gebouwd in een met de kerk harmoniŰrende stijl. In 1911 bouwde Margry aan de laatstgenoemde weg een school en een klooster, dat in 1937 werd uitgebreid met een nog bestaande kapel van C. Pouderoyen. A.A.J. Margry overleed nog in 1911 en zijn zoon, J. Margry, bouwde in 1913 verderop aan de Dobbelmannweg nog een pensionaat. Zo ontstond er in enkele jaren tijd een geheel complex. Van dit complex is alleen een schoolgebouw verloren gegaan.
De Groenestraatskerk werd lang met sloop bedreigd, maar is uiteindelijk op de monumentenlijst komen te staan. In 1994-1995 is de kerk gerestaureerd.

antonius001.jpg antonius002.jpg

terug

Redactie: De ogenschijnlijk driedubbele naamgeving "Heilige Antonius-Sint Anna of Groenestraatskerk" wordt toegelicht in de reactie van Rob Essers.

REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: