adiversen019.jpg

<- Back | Index | Next ->

adiversen019.jpg

Sionshof:

Aan de Nijmeegse Baan in Heilig Landstichting, op de hoek met de Sionsweg, staat sinds 1930 hotel-restaurant Sionshof. Het werd internationaal bekend nadat het op 17 september 1944, kort na het begin van operatie Market Garden, door de geallieerden in gebruik was genomen als hoofdkwartier. De 'Guards Division' en de 82ste Airborn Division kwamen hier bij elkaar en veroverden Nijmegen op de Duitsers. Gedurende de hele operatie was hotel Sionshof een verzamelpunt voor oorlogscorrespondenten, die over de oorlogssituatie berichtten.
Een kunstwerk aan de rechterzijde van het gebouw herinnert aan de rol die het hotel in de oorlog speelde. Het werd gemaakt door Charles Hammes. Tegen de witte muur is een betonnen reliŽf van een parachutist aangebracht, die met een arm Nijmegen beschermt. Aan zijn andere zijde zweven enkele parachutes. Rechtsboven hangt het AA-embleem, dat soldaten van de 'All American Division' op hun kleding droegen.
Het kunstwerk werd op 17 september 1954 onthuld door officier A.D. Bestebreurtje, die aan de operatie had deelgenomen en die het contact tussen de strijdkrachten en het Nederlandse verzet onderhield.
De Sionshof is nog steeds een hotel-restaurant, maar in het linker gedeelte zit nu een taleninstituut.

Reactiepagina

REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: