Bloemenwapen in het Hunnerpark:Al enkele tientallen jaren ligt aan de voet van de Belvédère het stadswapen van Nijmegen. In het kunstwerk zijn zo'n 10.000 bloemen en planten verwerkt. De officiële omschrijving van het stadswapen luidt als volgt:
'In goud, een dubbele adelaar van sabel, op de borst in een hartschild van azuur een dubbelstaartige leeuw van goud, gekroond met een gouden kroon van drie bladeren en twee paarlen, getongd en genageld van keel, het schild gedekt door een keizerskroon van goud, gevoerd van keel, en vastgehouden ter rechterzijde door een leeuw van goud en ter linkerzijde door een leeuw van sabel, getongd en genageld van keel.'
Ter verduidelijking: sabel is zwart, azuur is donkerblauw en keel is rood. Hiernaast zij opgemerkt dat men in de wapenkunde de aanduidingen links en rechts verwisselt, omdat gewoonlijk vanuit de wapendrager wordt gekeken.
Het azuurblauwe hartschild met de klimmende gouden leeuw op de dubbele adelaar is het merkteken van het oude Gelre. De dubbele adelaar in het bijzonder geeft aan dat Nijmegen een Rijksstad was van het Heilige Roomse Rijk. Ook de kroon op het wapen verwijst hiernaar.
Onder het wapen in het park is de naam te lezen die de Romeinen aan deze stad gaven: Noviomagus.

bloem001.jpg bloem002.jpg bloem003.jpg bloem004.jpg bloem005.jpg
bloem006.jpg bloem007.jpg bloem008.jpg bloem009.jpg bloem010.jpg
bloem011.jpg bloem012.jpg bloem013.jpg bloem014.jpg bloem015.jpg
bloem016.jpg bloem017.jpg bloem018.jpg

terug

Reactie 1:

Rien de Groot, 14-07-2015: Op Maandag 6 September 1954 bezochten we de Belverdere en keken uit op het kleurige Stadswapen.
"Al enkele tientallen jaren ligt aan de voet van de Belvédère het stadswapen van Nijmegen."
Niet zo bescheiden zijn, dat is meer dan 60 jaar!
Rien de Groot, Best
Reactie 2:

Emmy Wouters-Migo, 18-03-2016: De heer Peter (Piet) Verwey (helaas wordt zijn naam nergens in de boeken genoemd) destijds opzichter bij de Nijmeegse plantsoenendienst heeft niet alleen het idee gehad om op deze plek het bekende bloemenwapen te situeren, maar heeft ook de beplanting daarvan uitgedacht. Dit bloemenwapen trekt jaarlijks duizenden bezoekers en staat op vele ansichtkaarten, die toeristen vanuit onze stad verzenden. Het zou een eerbetoon aan de heer Peter (Piet) Verwey zijn om een straat of laan naar hem te vernoemen!
Emmy Wouters-Migo (kleindochter)

Redactie: Zijn er in de familie hierover gegevens bewaard, bv schetsjes of lijsten van planten, of foto's?
Emmy: Helaas is dat niet zo. Er is wel altijd in de familie over gesproken. Over hoe mijn opa avond aan avond over zijn schetsen gebogen stond en de beste combinaties van plantjes aan het zoeken was voor dit wapen. Mijn neef, dhr. Ronald Migo destijds wethouder bij de gemeente Nijmegen, heeft onze opa nog genoemd in zijn afscheidsspeech van de gemeente ivm dit fraaie bloemenwapen.
Reactie 3:

Chris de Reus, 21-03-2016: Toen ik een flink aantal jaren terug bij Henk Kersten eens de onderstaande vraag opwierp, ried hij mij aan dat op prikbord te plaatsen. Pas in 2014 heb ik dat toen uitgevoerd. Aldus:

Chris de Reus, 11-03-2014: Er zijn door de jaren heen legio foto's gemaakt van het bloemenwapen bij de Belvedère.
De dienstdoende hovenier heeft blijkbaar in het verleden wel 'ns de behoefte gehad de uitgang van de naam onder het wapen aan te duiden met een M of een S, dus NOVIOMAGU(S)(M). Bekijk de foto's maar eens.
Weet iemand de reden van deze eigenaardige wisseling van de eindletter? En gebeurt dit ook nu nog wel eens?

Nooit is daar klaarheid over gekomen. Waarschijnlijk is de vraag nimmer onder de ogen gekomen van iemand die dicht bij de totstandkoming betrokken is geweest.
Omdat het mij nog altijd intrigeert, werp ik, nu het wapen weer eens in de actualiteit staat, de vraag maar weer 'ns op. Misschien weten de nazaten van de geestelijk vader, de heer Verwey, (wat een prachtidee) hier een antwoord te geven.

REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: