var119

Insigne Airborne

Uitgereikt aan Nijmeegse padvinders als dank voor hulp aan parachutisten

Collectie: J.M. van Deudekom (Noosa Queensland Australia)

Heeft u herinneringen aan dit item? Laat het ons weten, wij zijn benieuwd naar uw verhaal.

Reactie 1:

Rinus Boers uit Den Helder: Bij toeval kwam ik dit embleem tegen op de site. Er zijn twee soorten: officieren hadden de "Glider" komend van links en de anderen hadden het embleem met de glider komend van rechts.
Ik heb het zelf ook. Ik was lid van het "peloton d'honneur" en kreeg zodoende dit embleem uit handen van Generaal Majoor Gavin. Alle padvinders uit Nijmegen kregen een exemplaar vanwege de hulp aan de soldaten van die divisie.

De groep waar ik lid van was heette "de Kwakkenberggroep". Onze Hopman was Dhr. van Hees. De daskleur van onze groep was Oranje-blauw. Het was een Prot. Christelijke groep. Wij hadden ons onderkomen naast de begraafplaats "Rustoord" Volgens mijn zus uit Beuningen is dat allemaal volgebouwd. Wij gingen dikwijls op kamp in de Hatertse Vennen.

Reactie 2:

Herman ter Stege: Een korte reactie op het onderschrift van Rinus Broers bij het Airborne Insigne van de Amerikaanse luchtlandingsdivisie o.l.v. generaal Gavin. Ook ik kreeg, evenals twee broers (van ons zes kinderen tellend gezin waren kort na de oorlog er vijf bij de padvinderij), in 1945 zo'n insigne opgespeld.
De groep waar Rinus over schrijft heette volgens mijn oudste broer aanvankelijk Groenewoudgroep. Van deze in 1926 opgerichte groep was hij voor de oorlog enkele jaren lid. De Kwakkenberggroep werd opgericht in 1945 en deelde (vermoedelijk) samen met Groenewoud een onderkomen bij het huis op de hoek van de Bosweg/Kwakkenbergweg. Beide groepen zijn in 1982 opgegaan in de in dat jaar opgestarte Paul Krugergroep.

Reactie 3:

Marcel van Dijck: Ook ik ben nog in het bezit van een insigne en heb dat indertijd gekregen als padvinder (verkenner) van de naar ik meen: Keizer Karelgroep o.l.v. hopman: Paul Förster. Sukses met uw werk.

Reactie 4:

Theo Leether: Ik was weer eens in het fotoboek aan het snuffelen en vond weer iets leuks van de padvinderij uit Nijmegen 1946. Mijn vader was daar toen ook bij, kijk maar op de foto. Hij was toen 14 en had ook een dergelijk insigne op zijn blouse zitten. Daarbij nog een paar foto’s van de groep.
Hun groep (naam mij onbekend) had de 1e prijs in de “Batavierentocht” in 1946 (staat achter op de foto’s). Het was een wandelmars denk ik. Bijgaand ook nog een foto van de groep bij het kamperen in 1946 op boerderij “De Eikhorst”. Wie er allemaal op staan? Geen idee, mijn pa in ieder geval wel (2e van links zittend).

Reactie 4:

Redactie, 17-01-2023: In De Gelderlander van 22-09-1945 staat onderaan pagina 3:
Onderscheiding voor Verkenners

Zij hebben zich prachtig gehouden, onze padvinders, en 't was niet het minst hun jonge kracht, die, vanaf den eersten bevrijdingsdag, meebouwde aan onze geteisterde stad.

Het mag daarom een verdiende eer heeten, welke Generaal Gavin van de Amerikaansche Airbornes hun verleende in een brief, die twee Amerikaansche officieren vanuit Berlijn aan Burgemeester Hustinx brachten.

Generaal Gavin schreef:

"Als een teeken van onze achting en groote
Duizend baret-insignes


waardeering voor de prachtige wijze, waarop de Nijmeegsche padvinders hun taak verrichtten bij de eerste jaarlijksche viering van Nijmegens bevrijding, is het mij een groote vreugde deze uitstekende groep jongens het officieele baret-insigne van de 82ste "All American-divisie" te verleenen".

De Burgemeester deelde ons nog mede, dat hij 1000 insignes ontvangen had.


REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.