Molenstraat4

Molenstraat Geboortehuis Bisschop Hamer:

Op 21 augustus 1840 werd Ferdinandus Hubertus Hamer geboren in dit huis aan de Molenstraat, dat er toen overigens heel anders uitzag dan nu. Als bisschop stierf Hamer in 1900 als martelaar in het huidige MongoliŽ. In de daklijst is in de lente van 1949 een gedenksteen geplaatst, waarop Hamers bisschoppelijk wapen en zijn geboorte- en sterfjaar staan. De steen werd ontworpen door Ir. Bernard Fokkinga, mede-ontwerper van het stedenbouwkundig plan voor de herbouw van de verwoeste binnenstad. De uit Polen afkomstige Wladyslaw Miller vervaardigde het kunstwerk.

Met dank aan mevrouw M. Hogendoorn.

Reactie 1:

Wladyslaw Miller, 01-02-2007: Ik wilde U graag laten weten dat ik U dankbaar ben dat U mijn naam eronder gezet heeft. Na contact met mijn kleindochter.
Maar er zijn nog veel meer missers.
Namelijk het weeshuis van de Begijnenstraat is niet van Fokker maar van architect Oswald. En ik heb de mandjes en die twee figuurtjes jongen en meisje gedaan.
En dan de Latijnse school, daar heb ik de consoles gedaan, onder de apostelen overal en boven de poort eigenlijk de gehele rij op die hoogte. En die slingers zijn ook van mij, met die kopjes. En helemaal bovenin onder het dak hele rij slingers met medaillons. En onder het dak de kapitelen allemaal.
En de zijde waar de trap is....tegenover de ingang kerk.. daar heb ik de hoek om de nieuwe lijsten gemaakt. Er is daar namelijk een 2 panden weggehaald en toen kwam er een muur en die heb ik bewerkt, de bovenste lijst de afranding.
In de poort staat links de school, rechts begint de kerk. Daar de pinakels gedaan en heel veel binnen in de kerk. Buiten de kerk zit een plaquette (rechts van de ingang naar boven zit die plaquette) bij de deur een spiraaltrap daar zit die plaquette beneden. En die is ook van mij, eigenlijk een van mijn eerste werken samen met de steen Hamerhuis.
Verder heb ik nog kerken in Leiden, Arnhem-Eusebius, Elst-hele binnenkant van de kerk, Dordrecht-scheve toren, Delft raadhuis, Edam grote kerk,
De latijnse school was de opdrachtgever architect Deur.
Dit wilde ik u melden, ik heb geen e-mail dus dit is omdat ik op bezoek ben bij Monique (Hogendoorn).
Vriendelijke groeten en hartelijk dank en een mooie site.

Reactie 2:

Monique Hogendoorn, 26-01-2010: Ik wilde doorgeven dat de bekende beeldhouwer de heer Wladyslaw Miller is overleden op 22 januari 2010 in Den Haag aan een hartstilstand. Hij heeft geleefd van 5 mei 1913, geboren in Riga tot 22 januari 2010 overleden in Den Haag.
Ik hoop dat U via het archief meer werk op zijn naam krijgt, onder andere het weeshuisje zijn de beeldjes en mandjes van hem.

Redactie, 08-03-2013: Op deze en deze foto is Wladyslaw Miller te zien, aan het werk in de Stevenskerk. En meer over zijn werk daar leest u op http://www.djdekker.net/stevenskerk/.

Reactiepagina
Reactie 3:

Irene Miller, 03-07-2015: ik wil even meedelen dat er op die site van djdekker.net een klein fotootje staat, maar dit is zeker niet mijn vader de heer W. Miller, die man op die foto is veel ouder als mijn vader toen en die goede man heeft niks van mijn vader!!!

Redactie: dat zou slordig zijn!
Het portretfotootje komt uit het Regionaal Archief. Daar is nog een foto van de beeldhouwer:

detail van RAN F46546

detail van RAN GN8409

Er zijn toch veel overeenkomsten: lichte onderkin, groefje naast de mondhoek, groef van neus naar mondhoek, neusvleugels. Vind je dat niet?
Klopt het wel dat hij (bij het werk) een alpinopet droeg?
Reactie 4:

Irene Miller, 09-07-2015: die man rechts is mijn vader die andere niet, die man vind ik er niet op lijken hoor sorry maar mijn pa heeft n rond gezicht en die man langwerpig.
Reactie 5:

Johnny Meuleman, 10-07-2015: Hoi Irene, leuk dat je gereageerd hebt.
Die rechter foto lijkt meer op jou, die linkse foto totaal niet.
Groetjes Johnny.
Reactie 6:

Ton Peeren, 13-10-2015: Ben werkzaam geweest als steenhouwer aan de St. Stevenskerk in Nijmegen vanaf 1967 tot aan de opening.
Op de foto rechts herken ik beeldhouwer Miller maar op de linkse foto weet ik beslist dat hij dat niet is, dat is beeldhouwer Guseppy Reverso. Een Italiaanse beeldhouwer, heeft ook de waterspuwers aan de kerk gebeeldhouwd en ook de apostelen in de nabij gelegen Latijnse school.
Ook heeft hij de leeuw bij de poort naar de St. Stevenskerk gemaakt van Hardsteen.
Hoop dat ik wat bij heb kunnen bijdragen.
Met de vriendelijke groet, Ton Peeren
Reactie 7:

Irene Miller, 02-12-2015: dank jullie wel voor de reacties ik lijk echt op me vader rechts idd hij kon ook heel mooie portretten maken, ik ben zijn jongstedochter.

Redactie: de site van dhr Dekker heeft geen contactmogelijkheid, maar we hebben de correctie doorgegeven aan www.stevenskerk.nl die ook naar zijn gegevens verwijst.

REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: