Graafseweg 419

Dit ontvangstgebouwtje van de Algemene Begraafplaats aan de Graafseweg komt uit 1920 en is ontworpen door de stadsarchitect J.J. Weve. Het gebouwtje is op enkele natuurstenen elementen na geheel uit baksteen opgetrokken en ook de versieringen zijn in baksteen uitgevoerd.

 

001-DSC01858.jpg 002-DSC01857.jpg 003-DSC01862.jpg 004-DSC01850.jpg 005-DSC01849.jpg
006-DSC01852.jpg 007-DSC01847.jpg 008-DSC01864.jpg 009-DSC01863.jpg 010-DSC01866.jpg
011-DSC06174.jpg 012-DSC06145.jpg 013-DSC06142.jpg 014-DSC06144.jpg 015-DSC06148.jpg
016-DSC06153.jpg 017-DSC06138.jpg 018-DSC06166.jpg 019-DSC06162.jpg 020-DSC06132.jpg
021-DSC06164.jpg

terug naar Rijksmonumenten terug naar Noviomagus.nl

Reactie 1:

Rob Essers, 08-09-10: Na de bevrijding in september 1944 lag Nijmegen onder vijandelijk vuur en
kon de R.K. Begraafplaats Daalscheweg niet worden gebruikt. Dat leverde problemen op voor katholieken die in gewijde aarde begraven dienden te worden. Dit probleem werd opgelost door in oktober 1944 een deel van de Algemene Begraafplaats Graafscheweg te wijden.

Uit het krantenbericht van 31 oktober 1944 blijkt dat de gelegenheid werd geboden om overledenen die hier vanaf 17 september 1944 waren begraven, over te brengen naar het gewijde terrein op dezelfde begraafplaats. De gele lijn op de plattegrond greeft de grens aan tussen het gewijde zuidelijke
deel en het niet-gewijde noordelijke deel van de begraafplaats.

Reactiepagina

REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: