Groene Balkon plan

Onderstaande foto's geven een beeld van hoe de Nijmeegse benedenstad er uit zou hebben gezien bij realisatie van het Vijf Heuvelen Plan (Groene Balkon Plan) van Fokkinga. Hylke Roodenburg schrijft over dit plan:

Was men in 1938 al voorzichtig begonnen met afbraak van krotten in de benedenstad, na de oorlog worden de zaken groter aangepakt. Aangezien de benedenstad vrijwel geen oorlogsschade heeft opgelopen, wordt in de wederopbouwplannen nauwelijks aandacht besteed aan de wijk. Wel wordt het Groene Balkonplan weer uit de kast getrokken. In 1953 wordt het eerste deel van het aangepaste plan gerealiseerd: de bouw van een acht meter hoge muur
In 1956 presenteert B. Fokkinga het Vijf Heuvelen Plan. Dit plan behelst de sloop van alle bestaande bebouwing in de oostelijke benedenstad en de bouw van een ruim opgezette woonwijk. Tot het einde van de zestiger jaren houdt de gemeente vast aan het Vijf Heuvelenplan als uitgangspunt voor de sanering . In de praktijk wordt echter alleen de eerste fase, de sloop, uitgevoerd. De kaalgeslagen heuvels die overblijven, dienen als parkeerterrein.
In de jaren '60 en '70 wordt het westelijk deel van de benedenstad onder handen genomen. Hoewel men opnieuw vele tientallen woningen afbreekt, streeft men hier beduidend meer naar het behoud van historische panden: de meest waardevolle gebouwen worden gerestaureerd. Dit gebeurt mede onder druk van de bevolking, die zich in toenemende mate bewust is geworden van het feit dat een uniek, middeleeuws stadsdeel aan het verdwijnen is.

Eigen collectie

Heeft u herinneringen aan dit item? Laat het ons weten, wij maken graag gebruik van uw verhaal.

 

scan001a.jpg scan002a.jpg scan003a.jpg scan004a.jpg
scan001a scan002a scan003a scan004a
scan005a.jpg scan006a.jpg scan007a.jpg scan008a.jpg
scan005a scan006a scan007a scan008a

terug

Reactie 1:

Steven Gielen, 04-09-08: Met grote belangstelling heb ik de pas geplaatste scans van het Vijfheuvelenplan op uw site bekeken.
Opvallend dat het plaatje met rechts de Nicolaaskapel eigenlijk nauwelijks afwijkt van de huidige situatie.
Verder moet ik zeggen dat, hoe jammerlijk veel er ook verloren is gegaan, ik toch een stuk gelukkiger met de huidige bebouwing ben dan hoe het volgens deze plannen zijn geworden. Vooral als je bedenkt dat de groene wijdse zichtlijnen in de tussentijd ongetwijfeld zouden zijn dichtgebouwd met nog modernere hoogbouw... 
De associatie die het westelijke deel (Grote straat en verder) bij mij oproept en die volgens mij op plattegrond 2a wordt getoond, is die van de Planetenbuurt in Hees. (Daar heb ik op school gezeten -de al weer enkele jaren afgebroken Majellaschool- en tussen de ruim opgezette flats hadden wij onze jaarlijkse sport- en spelletjesdagen en liepen wij naar het tegenover gelegen sportfondsenbad voor het schoolzwemmen.)

Maar waar ik eigenlijk voor mail is om u de negatieven aan te bieden van de scans die u op de site hebt staan en die dus eigenlijk het positieve beeld geven van deze beelden. In termen van lichtbeelden gesproken, dan wel.

Reactiepagina

REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: