Stadsbeeld Nijmegen nieuws

15 maart 2006

Het project Stadsbeeld Nijmegen is per vandaag afgerond. U kunt geen foto's meer insturen. In onderstaand dagboek kunt u teruglezen hoe dit project gaandeweg zijn vorm heeft gekregen en hoe ca 150 amateur-fotografen het onmogelijke voor elkaar kregen; alle straten van Nijmegen geheel op foto. Gelukkig wist ik voorafgaand aan dit project niet precies waar ik aan begon, het zou er nooit van zijn gekomen weet ik nu, en ik zal zoiets ook nooit meer doen. Ondanks dát ben ik er van overtuigd dat het de geïnvesteerde tijd waard is geweest en dat we iets unieks neergezet hebben. Over 5, 10 of 25 jaar kunnen we nog eens terugkijken naar alle foto's op Stadsbeeld Nijmegen en tevreden zijn over het feit dat we een stukje hebben meegeschreven aan de geschiedenis van onze mooie stad Nijmegen.

Namens alle deelnemende fotografen; "We hebben het graag gedaan!"

Vriendelijke groet,

Henk Kersten

1 maart

Met een aantal sneeuwfoto's vandaag en nog een enkele doorgevoerde correctie lijkt het er op dat alle straten nu compleet zijn. Het is nog even afwachten of de deelnemende fotografen nog met toevoegingen of correcties komen, die voegen we dan uiteraard nog toe. De voorlopige eindstand: 12.624 foto's. Op dit moment wordt het project geëvalueerd, waarvan we u binnenkort verslag zullen doen.

19 februari

Het eind is in zicht; nog slechts 47 straten te gaan en dan staan alle straten compleet op foto. We tellen nu 12.423 foto's in totaal.

12 februari

Er wordt flink doorgefotografeerd! Het aftellen is nu echt begonnen, nog 96 straten incompleet. Het totaal aantal foto's is op dit moment 12.165 We hebben nog 4 weken te gaan......dat moet lukken!

5 februari

Na de update van vandaag staan er 12.014 foto's op (definitief) 1980 stratenpagina's. Nog slechts 138 straten zijn incompleet. Christiaan Toorop werd met zijn fotoserie van het Steve Bikoplein de winnaar van de maand januari. Mede dankzij zijn inzet is Stadsbeeld Nijmegen een groot succes geworden!

29 januari

Na het zonnige, maar koude, weekend, een flinke update van Stadsbeeld Nijmegen. In totaal staan er nu 11.880 foto's op 1979 actieve stratenpagina's. Er zijn nu maar liefst 1816 straten compleet gefotografeerd, nog slechts 163 te gaan.....!  

22 januari

Na de update van vandaag zijn er nog 218 straten incompleet. Het totaal aantal foto's bedraagt nu 11.629 stuks.

15 januari

Ondanks dat niet alle binnengekomen foto's al geplaatst zijn, toch een update vandaag: 11.474 foto's op inmiddels 1977 actieve stratenpagina's, waarvan er nog 252 incompleet zijn.

14 januari

En wederom een update: 11.341 foto's, nog 280 straten incompleet.

11 januari

Vandaag een bescheiden update. Het totaal aantal foto's bedraagt op dit moment 11.162 terwijl er bij 339 straten nog wat foto's ontbreken.

3 januari

De eerste update van het nieuwe jaar is een feit. We gaan nog door tot 15 maart, dan zetten we er echt een streep onder... Het totaal aantal foto's bedraagt op dit moment: 11.056. Er zijn inmiddels meer dan 1615 straten compleet!

18 december

Vandaag weer een update met nieuwe foto's en gecontroleerde stratenpagina's. De statistieken: 1964 actieve stratenpagina's, met in totaal 10.979 foto's, een gemiddelde van 6,69. Aantal straten  compleet: 1605, nog 359 straten te gaan. Van 16 recentelijk toegevoegde straten zijn nog geen foto's binnengekomen.

4 december

Ondanks het wisselvallige weer wordt er door een aantal fotografen flink doorgewerkt. Vandaag konden we weer zo'n 220 foto's plaatsen waardoor het totaal op 10851 foto's komt. Het aantal complete straten is met ca 50 toegenomen. Tevens zijn de mooiste foto's van de maanden oktober en november gekozen!

20 november

Na de computerstoring van afgelopen dagen, vandaag dan weer een update: alle tot en met vandaag ingestuurde foto's zijn verwerkt! Het totaal aantal foto's bedraagt op dit moment 10629, dat is gemiddeld 5,4 per straat. Van de oorspronkelijk 1962 straten zijn er 1408 correct en compleet bevonden, nog 554 te gaan dus. Door diverse raadsbesluiten zijn er tevens wat straten bijgekomen, 18 in getal. Daarvoor moeten we dus weer even het weiland in...want ze bestaan alleen nog op tekening...

15 november

Na de drukte n.a.v. de publicatie in dagblad De Gelderlander, vandaag weer een bescheiden update. De totalen op dit moment: 10.477 foto's

9 november 2005

18.07 uur: Alle straten van onze stad zijn gefotografeerd!

Vandaag een gedenkwaardig moment voor het project Stadsbeeld Nijmegen. Alle stratenpagina zijn vandaag actief geworden, wat inhoudt dat elke straat in Nijmegen op z'n minst eenmaal is gefotografeerd door een van de deelnemende fotografen. Met een nog steeds oplopend gemiddelde van ca 5,3 foto per straat is het project een groot succes en is de eerste doelstelling gerealiseerd! Grote dank aan de deelnemende fotografen waarvan ik op deze plaatst de belangrijkste "hofleveranciers" wil noemen:

Christiaan Toorop

Pierino Smaniotto

Hans Arts

Anne Roelofs

Tom van Deelen

Peter Hendriks

Wim van Megen

Jan Arends

Jan van Ooijen

Wil Willemse

Theo Leether

Rokus Verdoorn

Arie Kool

Rob Essers

Ria van Eldonk

Jan van Dam

en zo'n 150 andere fotografen

Inmiddels zijn enkele van hen al druk bezig om zoveel mogelijk straten compleet te krijgen, zodat er ook vanaf elke zijstraat in een straat een foto wordt genomen. Is zo de hele straat gefotografeerd dan ziet u een C voor de straatnaam staan. Dat is dan ook onze volgende uitdaging; alle straten compleet op foto en daarmee zijn we al een heel eind op weg. In principe gaan we door tot uiterlijk 15 maart 2006, dan loopt het project precies één jaar en hebben we het onmogelijk gerealiseerd, een fotografische blauwdruk van Nijmegen in het jaar 2005 en is ons cadeau aan de jarige stad compleet!

Henk Kersten

6 november

Afgelopen weekend hebben we de 10.000-ste foto mogen plaatsen van dit project! Vanwege het grote aanbod, mede dankzij het prachtige weer, heb ik nog niet alles kunnen plaatsen, maar de totalen t/m vandaag zijn: 10.163 foto's op 1941 actieve stratenpagina's. (gem. 5,23). Het aantal gecontroleerd en compleet bevonden straten bedraagt op dit moment 1303. Er moeten nog 21 straten gefotografeerd worden in de Weezenhof, de eerste foto's daarvan zijn al binnen maar nog niet geplaatst.

30 oktober

Dankzij het mooie weer van dit weekend is er weer flink gefotografeerd. Er is zoveel binnengekomen dat we op dit moment nog niet alles hebben kunnen plaatsen. Er staan nu 9736 foto's op 1941 actieve stratenpagina's (gem. 5,01). Het aantal gecontroleerde en compleet bevonden straten is op dit moment 1076.

23 oktober

Ondanks het wisselvallige weer van de laatste dagen blijven de foto's binnenstromen. Arie Kool legt de laatste hand aan de Weezenhof en een aantal andere fotografen zoekt her en der de gaatjes op en maken zo vele straten compleet. Alle straatnamen waar een C voor staat zijn gecontroleerd en compleet bevonden. Een hels karwei maar het vordert gestaag; de letters N t/m Z moeten grotendeels nog gedaan worden. Het wordt in ieder geval een stuk overzichtelijker welke straten compleet zijn en aan welke nog wat ontbreekt. Het hoofddoel van het project "alle straten op foto" is bijna gehaald (nog enkele straten in Weezenhof) en we gaan kijken hoeveel van de 1960 straten we daarna nog compleet gaan krijgen......en hoelang we daar eventueel over denken te doen........ De totalen tot en met vandaag: 9261 foto's op 1941 actieve stratenpagina's (gem. 4,77 foto per straat). Er zijn nu 944 straten gecontroleerd en compleet (C) bevonden.

16 oktober

Een aantal stadsbeeldfotografen gaan in hoog tempo door om gaatjes te vullen! De stratenlijst is bijna compleet en het gemiddelde per straat stijgt met de dag (met dank aan de prachtige nazomer van dit jubileumjaar 2005!). De totalen tot en met vandaag: 9026 foto's op 1932 actieve stratenpagina's.

10 oktober

Beter laat dan nooit; de foto's van de maand augustus zijn uitgezocht en Jan van Ooijen maakte de meest bijzondere. In september maakt Pierino Smaniotto de mooiste foto.

9 oktober

De totalen na de updates van de afgelopen dagen: 8625 foto's op 1893 stratenpagina's. Nog 67 straten.

5 oktober

Vanwege het aanbod, vandaag een extra update. Het schiet al lekker op; de totalen: 8397 foto's op 1870 actieve stratenpagina's. Nog precies 91 straten te gaan!

2 oktober

Na de updates van dit zonnige weekend zijn de totalen: 8189 foto's op 1842 actieve stratenpagina's. 

Afgelopen 11 september hebben enkele stadsbeeldfotografen een terrasje gepakt en zijn de ervaringen besproken. Tom van Deelen maakte er een foto van: te zien zijn vlnr: Wim van Megen, Hans Arts, Henk Kersten, Thea Bekers, Rob Essers, Hr en Mevr. Kersten, Pierino Smaniotto, Arie Kool en Anne Roelofs. Christiaan Toorop voegde zich later nog bij dit gezelschap.

30 september

Op de laatste dag van deze maand nog even een update: 7906 foto's op 1819 straten

25 september

Hans Arts leverde deze dagen de complete Gildekamp in. Uw webmaster trok naar het hoge noorden en nam een deel van Oosterhout voor zijn rekening. De totalen na de update van vandaag: 7746 foto's op 1807 actieve stratenpagina's (Gem. 4,28).

23 september

Er wordt flink gefotografeerd! Pierino Smaniotto is druk bezig geweest in Tolhuis. Christiaan Toorop fotografeerde de Hegdambroek en maakte bovendien een flink aantal straten volledig. Hans Arts en Arie Kool zijn ieder bezig in Lindenholt en Dukenburg, dus van hen komt nog een flinke lading. Ook andere fotografen stuurden bijdragen in; het gaat dus fantastisch! De totalen t/m vandaag: 7430 foto's op 1780 actieve stratenpagina's en dus nog zo'n 170 straten en waarschijnlijk ca 800 foto's te gaan. Lag het gemiddelde per straat in het begin van het project onder de 2, inmiddels staat het op 4,17 en stijgt met de dag.

18 september

Er wordt flink doorgefotografeerd. Christiaan Toorop fotografeerde de Zellersacker, Pierino Smaniotto is druk in Tolhuis en alle andere fotografen zijn volop bezig de ontbrekende straten te fotograferen en open stukjes in te vullen. Complimenten aan al deze vrijwilligers die iets moois aan het maken zijn! De totalen na de updates van dit weekend: 7220 foto's op 1762 actieve straten. Nog ca 190 straten te gaan. Op dit moment wordt er gefotografeerd in Weezenhof, De Geerkamp, De Kluiskamp, De Gildekamp en Hegdambroek. We zoeken dus nog enthousiastelingen voor de Voorstenkamp, Heeskesacker, Meyhorst en Oosterhout. Alle hulp is welkom, ook in andere wijken!

13 september

Ook vanavond een extra update vanwege het grote fotoaanbod van de fotografen. Er worden flink wat gaten gevuld en nieuwe straten gefotografeerd! De totalen: 7011 foto's op 1731 actieve straten.

11 september

Afgelopen middag hebben een aantal fotografen een erg gezellige bijeenkomst gehad! Er zijn plannen gesmeed om de klus te gaan klaren; alle straten actief vóór 31 december 2005. Bovendien zijn er een aantal mensen druk bezig om reeds actieve straten "in te vullen" wat inhoudt dat tevens vanaf alle zijstraten foto's gemaakt worden waar dat nog niet is gebeurd. Zo neemt het gemiddeld aantal foto's per straat behoorlijk toe. Dat was minder dan 2 en is nu al meer dan 4. De totalen t/m vandaag: 6911 foto's op 1720 actieve straten.

6 september

Vanwege het grote aanbod aan foto's, vanavond een extra update. Christiaan Toorop fotografeerde zowat de hele wijk Hillekensacker en ook Tom van Deelen is na zijn vakantie weer actief geworden. Met al dat fotogeweld zijn de totalen inmiddels opgelopen tot 6780 foto's op 1705 actieve stratenpagina's. Nog ca 250 straten te gaan! Komende zondag komen de actieve stadsbeeldfotografen bij elkaar voor een borrel en om de verdere voortgang van het project te bespreken. 

4 september

De vakanties zijn weer voorbij. Dat is ook te merken bij Stadsbeeld Nijmegen; het aanbod van foto's is weer groeiende! Grote complimenten dit keer aan Anne Roelofs, zij fotografeerde afgelopen weken vrijwel alle ontbrekende straten in de wijk Hatert en bracht daarmee, samen met andere fotografen, het totaal aantal actieve straten op 1686, die 6622 foto's herbergen. Nog ca 270 straten te gaan!

28 augustus

De totalen t/m vandaag: 6314 foto's op 1627 actieve stratenpagina's.

21 augustus

Na de update van dit weekend zijn de totalen: 6194 foto's op 1601 actieve stratenpagina's. Fotograaf Hans Arts stuurde vandaag zijn 1100-ste foto in....HULDE!

Tip aan alle fotografen: Mocht u plannen hebben om een wijk of wijkdeel te gaan fotograferen, laat dat de rest van uw collega's even weten middels de mailinglijst of stuur mij even een bericht.

14 augustus

Ondanks het prachtige zomerweer van de laatste weken zijn er toch nog fotografen die er op uit gaan! Na de updates van vandaag staat de teller op 6041 foto's op 1584 actieve stratenpagina's.

7 augustus

De totalen op dit moment: 5940 foto's op 1567 actieve stratenpagina's.

2 augustus

Na de zomervakantie-update van vandaag staan er 5874 foto's op 1557 actieve straatpagina's.

Een mooie fotocombinatie van de Wijnkersstraat in Oosterhout, gemaakt door Anne Roelofs, is gekozen tot mooiste inzending van de maand juli!

18 juli

Na de updates van dit weekend zijn de totalen: 5700 foto's op 1513 actieve straatpagina's

10 juli

Na de updates van dit weekend, zijn de totalen: 5571 foto's op 1493 actieve straatpagina's

9 juli

Een fraaie panoramafoto van de Akkerhommelhof gemaakt door Hans Arts is verkozen tot foto van de maand juni.

3 juli

Hulde aan Hans Arts; fotografeerde hij eerder in zijn eentje de hele Aldenhof, afgelopen dagen is hij druk in de weer geweest in Leuvensbroek en leverde de wijk vandaag compleet in!

De totalen na de updates van vandaag: 5341 foto's op 1442 actieve stratenpagina's

26 juni

Na de updates van dit weekend zijn de totalen: 4964 foto's op 1348 actieve straten.

20 juni

Een prachtige foto van het Goffertpark, gemaakt door Jan Arends, is uitverkoren tot mooiste foto van de maand Mei Proficiat!

19 juni

Tom van Deelen stuurde afgelopen week zijn 1000-ste foto voor Stadsbeeld Nijmegen! Een gigantische prestatie en bovendien zijn het stuk voor stuk geweldige foto's. Bent u net zo fanatiek, iets minder mag ook, dan zijn uw foto's van harte welkom. Kijk daarvoor op de stratenlijst naar de niet actieve straten en ga op pad. We hebben nog ruim 6 maanden de tijd voor een mooi eindresultaat. De totalen tot nu toe: 4737 foto's op 1286 actieve stratenpagina's.

12 juni

De totalen t/m vandaag: 4447 foto's op 1230 actieve stratenpagina's.(63%)

5 juni

Na de updates van de laatste dagen staat de teller op 4178 foto's op 1154 actieve straatpagina's! Het gaat FANTASTISCH !!!

30 mei

De fout op de fotopagina van de Oosterhoutsedijk (Lent) is hersteld.

29 mei

Op dit moment telt dit project 3933 foto's op 1086 actieve stratenpagina's. Speciale aandacht voor Hans Arts die vrijwel geheel Aldenhof in zijn eentje fotografeerde en Anne Roelofs die in Lent erg actief is. Ook de andere fotografen houden de stratenlijst perfect in de gaten en zijn met het opvullen van de lijst begonnen. Ga zo door met deze samenwerking, het wordt, het is nu al, fantastisch wat u heeft bereikt!

22 mei

Met de updates van afgelopen dagen is het aantal actieve straten op 974 gekomen en dus is de 50% gehaald! Er staan nu zo'n 3550 foto's op deze projectpagina's. Geschat wordt dat dit ca 15% zal zijn van het aantal foto's dat gehaald kan worden als alles volgens de aanwijzingen gefotografeerd gaat worden. We zouden dan op zo'n 20.000 foto's uitkomen. Dat is echter niet ons doel...het moet wel leuk en werkbaar blijven. Alle straten actief, dat zou mooi zijn en daar gaan we dan ook voor, samen met Hans Arts, Tom van Deelen, Anne Roelofs, Wil Willemse, Wim van Megen, Jan van Ooijen, Pierino Smaniotto, Jan Arends, Peter Hendriks en al die andere amateurfotografen die ons tot nu toe zo voortreffelijk geholpen hebben met dit project!

15 mei

De fotowinnaar van de maand April is bekend: Pierino Smaniotto schoot een mooie plaat in Dukenburg, een stadsdeel dat wat achterblijft als het gaat om het aantal ingestuurde foto's. Het overgrote deel daarvan is ingestuurd door Smaniotto. Dat ook van de straten aan de andere kant van het kanaal mooie foto's gemaakt kunnen worden bewijst hij keer op keer, vandaar deze keuze.

Dank aan alle fotografen tot zover, het aanbod is prima! Er zijn er tientallen onderweg, doet u mee? Elke straat is er één; kijk op de lijst naar de ontbrekende straten en zet ze op de foto.

Na de updates van de laatste dagen staat de teller op 3276 foto's op 924 actieve stratenpagina's. Nog even en we zijn op de helft!

8 mei

Na de update van vandaag zijn de totalen: 3075 foto's op 886 actieve stratenpagina's (45%).

3 mei

Na de updates van de afgelopen dagen staat de teller op 2800 foto's op 830 actieve stratenpagina's (42%).

27 april

Vanwege een (verdiende) vrije dag, was er vandaag gelukkig tijd om weer flink wat foto's en straten op de website te plaatsen. De totalen tot en met vandaag: 2503 foto's op 768 actieve straatpagina's (39%). Inmiddels worden de foto's steeds beter aangeleverd en neemt ook de kwaliteit toe. Let wel; de beste foto van een dubbel exemplaar wordt geplaatst, terwijl onze voorkeur natuurlijk uitgaat naar nog niet gefotografeerde straten en straatdelen. Voor alle Dukenburgers en Lindenholters: loopt uw straat wat kronkelig? Fotografeer dan vanaf het begin van de straat elk "recht" stuk heen en terug, ZO wordt ook úw straat compleet. Met voorlopig een foto van begin en eind van de straat zijn we ook al heel tevreden. Geeft u daarbij wel aan vanaf welke straat u fotografeerd? Neem ook úw wijk eens onderhanden en ga uit fotograferen met vrienden of bekenden. Samen hebt u al snel een paar straten voor elkaar.

24 april

Geachte fotografen: foto's die aangeleverd worden zonder straatnaam en waarvan niet wordt aangegeven vanaf welke straat ze zijn genomen, kunnen NIET in behandeling worden genomen. Nogmaals enkele aanwijzingen:

-Foto's minimaal 450 pixels hoog

-Bestandsnaam xxxstraat vanaf yyystraat.jpg of duidelijk vermelden in de email

-Zoveel mogelijk de kruising en hoekpanden op de foto, de straat in het midden

-Foto's aanleveren in setjes van 2 (dus een compleet straatdeel vanaf twee richtingen naar elkaar toe gefotografeerd)

Gezien de hoeveelheid werk die dit project met zich meebrengt, wordt prioriteit gegeven aan foto's die aan bovenstaande aanwijzingen voldoen. Bovendien wordt van dubbele foto's alleen de beste geplaatst. Kijk dus van te voren of een straatdeel al gefotografeerd is. 

23 april

Na de update van vandaag staan er 2067 foto's op 651 actieve stratenpagina's (33%). De laatste dagen zijn er door enkele mensen te kleine foto's opgestuurd. Stuur ons liever de camera-originelen, maar maak uw foto's beslist niet kleiner dan 450 pixels hoog.

20 april

Na de update van woensdagavond staan er ca 1900 foto's op 610 actieve stratenpagina's (31%). Er staan nog zo'n 250 foto's van 100 straten op behandeling te wachten. Vanwege een softwarestoring is er weer wat achterstand ontstaan. Vanaf heden worden bij dubbel gefotografeerde straten of straatdelen alleen de beste foto's geplaatst. Probeert u bij het fotograferen zoveel mogelijk de hoekpanden "mee te nemen", neem dus voldoende afstand.

17 april

Op dit moment staan er 1711 foto's op 572 actieve stratenpagina's. Verzoek aan fotografen: fotografeert u a.u.b. straten en straatdelen die nog niet op de website staan.

Eindelijk is de winnaar van de maand maart bekend: Tom van Deelen schoot een mooie plaat van de Fleminghstraat.

12 april

Na de updates van gister en vandaag zijn we over de 500 straten heen! (527 om precies te zijn) met in totaal 1487 foto's. Omdat we niet iedereen persoonlijk kunnen bedanken, bij deze;

BEDANKT MENSEN.....ga zo door!

10 april

Vandaag weer een flinke update: 240 foto's van 100 straten erbij. Totalen: 1289 foto's in 474 straten...dat schiet lekker op!

Fotografen, wilt u zich zoveel mogelijk aan de aanwijzingen houden en de stratenfoto's in setjes van twee aanleveren, dus van straatgedeeltes die naar elkaar toe gefotografeerd zijn? Het scheelt ons een hoop uitzoekwerk. Noemt u uw foto's aub xxxstraat vanaf yyystraat.jpg Voor lange bochtige straten zonder zijstraten zoals veel in Dukenburg en Lindenholt het geval is, kunt u uw straat in stukken hakken en elk gedeelte vanaf twee kanten fotograferen. Probeer als het even kan de straat in het midden van de foto te houden met aan weerszijden zoveel mogelijk van de bebouwing er op.

Voor de goede orde: de stratenpagina's worden in de loop van de tijd verbeterd. Het gaat het er NU om, zoveel mogelijk fotomateriaal te verzamelen van zoveel mogelijk straten en straatgedeeltes.

8 april

Er zijn vanavond weer 157 foto's toegevoegd van 66 straten. 

7 april

Na de update van gisteren en vandaag staan er in totaal 914 foto's op 356 actieve stratenpagina's. Er staan nog zo'n 100 straten en 250 foto's in de wacht om bewerkt en geplaatst te worden. 

3 april

De stratenlijst is hersteld. U dient de hele pagina te refreshen en opnieuw op "Stratenlijst met uw foto's" te klikken. In principe zou alles nu weer goed moeten werken, excuses voor het ongemak.

2 april

Alle foto's en straten die tot en met vanmiddag binnen zijn gekomen staan inmiddels online. De totalen: 708 foto's en 288 straten. Vermeldenswaardig is Jan van Dam die alle straten van de wijk Brakkenstein inmiddels gefotografeerd heeft! Nieuwe hofleveranciers: Jan van Dam en Hans Arts. Eigenlijk doen gewoon heel veel mensen ontzettend hun best! Allemaal heel erg bedankt, ga zo door!

Hier en daar zult u vast eens een onvolkomenheid tegenkomen op de website. Gedurende het project worden straten ververst en verbeterd. Voordat u de straat opgaat; maak vooraf een lijstje van reeds gefotografeerde straten, die u in principe kunt overslaan, of een lijstje van die straten die nog blanco zijn.

Uit de foto's die tot 1 april zijn binnengekomen wordt binnenkort een winnaar bekendgemaakt.

31 maart

Vanavond heeft een eerste update plaatsgevonden. Er staan nog ca 250 foto's van ca 100 straten te wachten om "behandeld" te worden. Komende dagen hopen we alles weer bij te werken en al hetgeen er nu op Stadsbeeld Nijmegen staat nog eens door te lichten.

30 maart

De softwareproblemen zijn opgelost. Donderdagavond volgt een eerste update.

29 maart

De stroom foto's houdt aan. Inmiddels zijn er zo'n 500 foto's gemaakt van ca 200 straten. De softwareproblemen zijn weldra verholpen. Een update wordt deze week verwacht.

27 maart

I.v.m. softwareproblemen en drukte bij de stichting wordt de volgende update pas weer over enkele dagen verwacht. Blijft u gewoon foto's sturen!

25 maart

De stratenlijst is weer ge-update. Stand: 116 straten actief, met 278 foto's. Hofleveranciers: Anne Roelofs, Elja Trum, Tom van Deelen. BEDANKT!

22 maart

Met de update van 22 maart is de stand gekomen op 66 straten actief met 164 foto's. De gemeente Nijmegen heeft op haar website melding gemaakt van het project Stadsbeeld Nijmegen.

Attentie fotografen: Het is voor ons, technisch gezien, het gemakkelijkst als u twee foto's per straat aanlevert, eenmaal het begin van een straat of huizenblok tussen twee zijstraten, en eenmaal vanaf de andere kant van de straat of het desbetreffende huizenblok. Zo kunnen we de foto's in setjes van twee publiceren, wat de duidelijkheid ten goede komt. Als u de foto een naam wenst te geven, noem hem dan: xxxstraat vanaf yyystraat.jpg

15 maart 2005

Met het verschijnen van onderstaand artikel werd in dagblad de Gelderlander op dinsdag 15 maart 2005 het project Stadsbeeld nijmegen gestart.

'Dit jaar alle Nijmeegse straten fotograferen'

Door ROB JASPERS

NIJMEGEN - Gerard Korfmacher fotografeerde in 1876 de Nijmeegse vestingwerken kort voor de afbraak. Het is een uniek document van de oude stad. Henk Kersten van de historische site noviomagus.nl wil het kunststukje herhalen en dit jaar alle stráten van de stad op de foto en op internet zetten. Maar dat kan hij niet alleen.

Henk Kersten heeft ze al geteld. Nijmegen telt anno 2005 1945 straten. En nu de Waalsprong groeit, komen daar snel enkele tientallen bij. De ene straat is nog mooier dan de andere. Maar de stad telt ook veel lelijke straten, wil Kersten ook wel toegeven. Maar zijn gevoel bij de stad is vooral goed. "Nijmegen is een mooie stad." Zelf loopt hij het liefst door de negentiendeeeuwse schil, de ring rond het centrum van Nijmegen die na het slechten van de wallen is opgetrokken. De afbraak van de muren en poorten werd destijds door de Nijmegenaren beleefd als een bevrijding. Achter de muren voelden ze zich opgesloten. "Maar het is toch mooi dat wij nu nog steeds dankzij de beelden van Korfmacher kunnen genieten van het oude Nijmegen", zegt Kersten die elke vrije minuut besteedt aan het verbeteren en uitbreiden van de historische site. Noviomagus.nl. 

Hij weet dat velen zijn werk en dat van de andere vrijwilligers waarderen. Al meer dan 140.200 bezoekers klikten de site aan. Onder hen opvallend veel oud-Nijmegenaren woonachtig in de hele wereld.

Kersten weet als geen ander dat mensen de historie van de stad koesteren. Vandaar dat hij in dit jubileumjaar op het idee is gekomen alle Nijmeegse straten vast te leggen op de foto. "Het is een bijzondere uitdaging. En over honderd jaar zijn de mensen ons helemaal dankbaar. De stad verandert continu. Zonder foto's mis je straks een deel van de geschiedenis van Nijmegen. 2005 is door het jubileum een prachtig moment om de stad compleet te fotograferen voor het nageslacht."

Kersten heeft op internet nog nooit een vergelijkbaar voorbeeld ontdekt van het stadsbeeld dat hij wil opzetten. "Je vindt wel op veel plekken virtuele wandelingen door de stad, vaak door de historische gedeelten. Maar een complete stad op foto's is bijzonder."

Zelf maakt hij soms wel driehonderd foto's per maand van allerlei plekken in de stad. Maar hij is realistisch genoeg om te beseffen dat hij er in z'n eentje nooit in zal slagen Nijmegen compleet op de foto vast te leggen. "Ik doe daarom een beroep op de Nijmegenaren, particulieren en verenigingen. Help mee." 

Voor de uitvoering van zijn plan heeft hij onder meer contact gelegd met De Gelderlander. Afgesproken is dat de krant de actie ondersteunt door in de bijlagen rond de wijkenfestivals van Nijmegen 2000 aandacht te besteden aan de fotoactie. Bovendien maakt de fotoredactie dit jaar enkele speciale 'stratenpagina's'.

Kersten is ambitieus: "Ik wil echt elke hoek vastleggen." De foto's komen allemaal op de historische site van. Noviomagus.nl te staan. Van de provider interNLnet heeft. Noviomagus.nl hiervoor extra opslagcapaciteit gekregen. Straks kan iedereen de reeds beschikbare foto's aanklikken Een alfabetisch overzicht van de Nijmeegse straten wijst de lezer de weg.

Henk Kersten zoekt niet zomaar foto's van Nijmeegse straten. Hij wil foto's verzamelen vanaf elke hoek van een straat. Dat betekent dat van de 1950 Nijmeegse straten uiteindelijk zo'n tienduizend foto's op de site komen te staan. De fotografen mogen zelf kiezen uit beelden met en zonder mensen. "Als ik maar foto's krijg genomen vanuit elke zijstraat."

Voor Informatie over de fotoactie zie de site. www.noviomagus.nl. Foto's zenden naar stadsbeeldnijmegen@noviomagus.nl.

Voor de actie is het internetadres www.stadsbeeldnijmegen.nl al vastgelegd.

terug