Stadsbeeld Nijmegen

Dit is de originele startpagina van het project in 2005, u kunt géén foto's meer insturen!

 

In 1875 werd door het gemeentebestuur van Nijmegen aan fotograaf G. Korfmacher de opdracht gegeven om de omwalling van de stad op de gevoelige plaat vast te leggen. De sloop van de wallen en vestingwerken was immers aanstaande en men vond het een goed plan om de oude stadspoorten en walmuren te fotograferen zodat ze voor het nageslacht bewaard konden blijven, althans, op foto. Jarenlang werd er voor gestreden om de beknellende wallen te mogen slechten, en toen in 1874 het bevrijdende bericht kwam, kon men niet snel genoeg beginnen. Er is veel moois verloren gegaan maar gelukkig is er, ook in het verleden, veel vastgelegd door fotografen. Rond 1890 kwam de ansichtkaart in beeld en alleen beroepsfotografen en de zeer welgestelden konden zich een camera veroorloven. Waar een statief met camera verscheen, dromden mensen samen en werd weer een mooi straattafereel vastgelegd. Hierdoor is er een aardig beeld te schetsen van hoe Nijmegen er rond 1900 heeft uitgezien en dat alles is te danken aan de fotograferende medemens van weleer. 

Op enig moment in de toekomst kunt u die medemens van weleer zijn die vandaag de dag, we schrijven het jaar 2005, Nijmegen heeft vastgelegd op de gevoelige plaat, al doen we dat dit keer natuurlijk volledig digitaal. Wij willen Nijmegen op het moment van het jubileumjaar 2005, in zijn geheel vastleggen op foto, en daarbij is uw hulp onontbeerlijk. Elke straat van Nijmegen, in de toestand van het jaar 2005, op foto, dat zou een geweldig document zijn voor toekomstige generaties. Het is uw cadeau aan hen die onze stad in de toekomst gaan bevolken, zodat men weet en ziet hoe wij hier in 2005, in de oudste stad van Nederland, leefden. 

U kunt geschiedenis schrijven....doe mee aan Stadsbeeld Nijmegen.

Wat kunt u doen? Het is heel eenvoudig: fotografeer uw straat (2x) en stuur de foto's, liefst digitaal (maar een afdruk mag ook) naar stadsbeeldnijmegen@noviomagus.nl of Stichting Noviomagus.nl, Jacob Canisstraat 55, 6521 HJ Nijmegen.

Aanwijzingen: Fotografeer vanaf de eerste zijstraat rechts vanaf uw huis uw eigen straat (richting uw huis), liefst vanaf de as van de weg. Doe datzelfde vanaf de eerste zijstraat links (fotografeer weer richting uw huis). Het is de bedoeling dat u uw straat fotografeert en deze dus aan de horizon midden op de foto verdwijnt (zie voorbeeld). Probeer uw straat in ieder geval zo te fotograferen, dat een zo groot mogelijk deel zichtbaar is. Vermeldt bij uw foto's de namen van de zijstraten van waaraf u gefotografeerd heeft. Over grootte en resolutie van de foto hoeft u zich geen zorgen te maken, we kunnen in principe alles aan (minimaal 450 pixels hoog!). Met het opsturen van uw foto geeft u Stichting Noviomagus.nl toestemming uw foto te gebruiken voor onze website en stichting.

De leukste ansichtkaarten van weleer zijn die, waarop enkele mensen en voertuigen staan, kortom, een levendig straattafereel mag!  Elke maand wint de leukste of mooiste inzending een prijs!

Klik hier om de 1980 straten te zien die de gemeente Nijmegen telt. 

Zodra een straat onderstreept is, is de achterliggende pagina actief en zijn de eerste foto's geplaatst. Het maakt in principe niet uit OF een straat meerdere malen gefotografeerd wordt, ALS hij maar gefotografeerd wordt. Het liefst zien we dat een Nijmegenaar zijn eigen straat vastlegt, maar u mag uiteraard ook meerdere straten fotograferen. Het eindresultaat zal een compleet overzicht in beeld zijn van ALLE Nijmeegse straten anno 2005. 

Gun onze toekomstige Nijmegenaren een blik op 2005, schrijf mee aan de geschiedenis van onze stad en doe mee, ZET UW STRAAT OP DE FOTO!

Dit project wordt ondersteund door:

© Stichting Noviomagus.nl 2005