1265-metCorWijgers

<= vorige |  index  |  volgende =>

Foto 1265: portret van onbekende groep (beweeg de muispijl over de foto om de nummertjes te zien)
1: 2: 3: 4: 5:
6: 7: 8: 9: 10:
11: Kees Janssen12: 13: 14: 15:
16: 17: 18: 19: 20:
21: 22: 23: 24: 25:
26: 27: Ben de Bruijn28: 29: Eigenhuysen30:
31: Cor Wijgers

Collectie: Christa Leibbrand-de Jong (toegevoegd 29-4-2012)

Een groepsfoto en ik ben benieuwd wat het precies voor een groep is. Helemaal aan de rechterkant is Cor Wijgers te zien, de neef van mijn oma. Wijgers was bekend als zanger/tenor, niet alleen in Nijmegen, maar ook nationaal en internationaal. Hij heeft o.a. gezongen in Aken en Wenen en na de oorlog heeft hij het Haags Operettegezelschap geleid.
Deze foto komt uit de nalatenschap van mijn oudtante An Meijer die een aantal jaren gezorgd heeft voor haar neef, de Nijmeegse heldentenor Cor Wijgers. Tot zijn dood in 1979 heeft Cor Wijgers bij mijn tante Annie gewoon in de Fagelstraat in het ouderlijk huis van mijn oudtante en mijn oma. Onlangs heb ik van familie een enorme stapel foto's gekregen, met steeds Cor Wijgers als onderwerp. Ik wil graag nog een keer een artikeltje schrijven over Wijgers en zijn carriëre, waarbij ik het fotomateriaal dan kan gebruiken. Helaas ben ik geen operakenner, dus ik vind het moeilijk het materiaal op waarde te schatten. Het gaat veelal om foto's waarbij Wijgers te zien is op het toneel in verschillende opera's en operettes. Hij heeft zelf achteropgeschreven wie er te zien zijn en uit welk stuk en zelfs welke acte het beeld komt.
Mochten lezers van deze site me kunnen helpen aan meer informatie over Cor Wijgers, dan ben ik daar zeer geïnteresseerd in.

Redactie, 25-10-2013: Ladi van Oss stuurde enkele foto's van Cor Wijgers als operazanger.
Heeft u herinneringen bij deze foto? REAGEER, we zijn benieuwd naar uw verhaal!

Reactie 1:

Cor Janssen, 04-05-2012: ik zou graag willen weten of de persoon vanaf boven geteld de tweede rij, dan de tweede persoon met snor mijn opa is. Cornelis (Kees) Janssen Ziekerstraat 55 te Nijmegen. Als hij niet mijn opa is, hoe is zijn naam want die persoon moet ik kennen, een heel bekend gezicht, ik denk toch dat het mijn opa is.

Reactie 2:

Riekie Thijssen, 10-12-2012: mijn oma was een zus van Cor Wijgers en wij hebben nog foto's van hem in operacostuum.
Reactie op Cor Janssen: dat is inderdaad opa Janssen uit de Ziekerstraat, ook mijn Opa!!
Dit gezelschap is denk ik het mannenkoor van de Molenstraatkerk. Ik heb wel eens gehoord dat mijn opa bij dat koor zong. Grappig dat zowel de opa van mijn moeders kant (Cor Wijgers) als van mijn vaders kant (Cor of Cees Janssen zijn vader) er op staat.

Reactie 3:

Henk la Croix, 23-04-2013: de heer nummer 29 is volgens mij Eigenhuysen, hij zong in een koor (Kolping koor), geb 27-10-1878 overl 6-09-1954.

Reactiepagina
Reactie 4:

Bart Janssen, 01-05-2014: Cor Wijgers was leerling van de bekende tenor Ben de Bruijn (1877-1929). Ben de Bruijn was directeur/dirigent van het mannenkoor Keizer Karel, dirigent van het zangkoor van de St. Josephkerk en oprichter/directeur (1926) van de Gelderse Opera. Tussen 1920 en 1929 hebben Ben de Bruijn en Cor Wijgers samen veel concertenoptredens verzorgd. Op de foto denk ik onder nr. 27 Ben de Bruijn te herkennen.
Reactie 5:

W.A.M. de Bruijn, 13-05-2014: Mevrouw/mijne heren, de middelste persoon onder in het midden is inderdaad Ben de Bruijn, zangpedagoog, tenor, etc. Ik heb veel informatie over deze persoon. Hij is de broer van mijn grootvader. Hij zit hier als dirigent van een zangkoor, het kan zijn het Keizer Karel mannenkoor uit Nijmegen.
Reactie 6:

W.A.M. de Bruijn, 27-05-2014: In mijn bezit is een originele brief uit Berlijn 17 mei 1929 met de volgende tekst:
Bestätiging

Ich bestätige hiermit dass Herr Cor Wijgers nach erfolgreichen Prufungen als erster jungendlicher Heldentenor an die Vereinigten Stadt Theater Troppau Jägerndorf verplichtet wurde.
Herr Wijgers verfügt uber eine selten schöne Tenorstimme, welche ersthlassing ?? ausgebildet wurde von den Gesangmeister Herrn Ben de Bruijn Nijmegen.
Von den vielen schönen hollandische Stimmen ist diese Herr der erste welche bei weitere guter Bühnenausbildung mir hereiltigt erscheint diese L????? mit Erfolg zu betreten.
Herr Ben de Bruijn seinen Lehrer und Gesangmeister kann ich mir meine vollste Bewunderung mit Anerkennung aussprechen.

Prof Arthur Löwenstein
Direktor der Vereinigten Stadt Theater Troppau Jägerndorf

Sommige woorden waren moeilijk te lezen. Maar het is dus een zeer positieve aanbevelingsbrief.
A. Lowenstein trouwde in 1922 met de contra alt Jo Zegers de Beijl. Zij was van 1916-1922 getrouwd met Ben de Bruijn. Ben de Bruijn (1877-1929) was de leermeester van Cor Wijgers (heldentenor) en Jos Besselink (tenor) en was toonkunstenaar, tenor, zangpedagoog, dirigent, componist, direkteur van de Opera-, Concert- en Toneelschool Ben de Bruijn, direkteur van het Mannenkoor Keizer Karel en direkteur van de n.v. Gelderse Opera in Nijmegen.
Zie verder publikatie Nijmeegs Katern (Numaga) jaargang 28 april 2014 nr. 2, over "Ben de Bruijn, een leven met muziek".
gr. W.A.M. de Bruijn
Reactie 7:

Joris Duytschaever, 28-08-2014: Zeer boeiend. Ik werk aan een artikel over Löwenstein, die in 1939 in Antwerpen stierf nadat hij er een voorloper van de huidige Filharmonie opgericht had. Ik ben zelfs naar Troppau (heden Opava) gereisd om zijn korte periode als intendant aldaar te documenteren. Ik heb ook zijn dossier bij de Belgische staatsveiligheid kunnen inkijken.
Voor uitwisseling van informatie zou ik graag contact opnemen met de heer W.A.M. de Bruijn.

Redactie: dit verzoek is doorgegeven aan W.A.M. de Bruijn.
Reactie 8:

Jan Geutjes, 07-08-2016: Foto is genomen voor de inmiddels verdwenen muziekkiosk op het Valkhof
Reactie 9:

Luuk Wijgers, 07-09-2016: Cor Wijgers was de oom van mijn vader. Ik heb de man één keer gezien en ik bewaar daar geen goede herinneringen aan, maar ik kan in de familie (bij neven en nichten) wel eens navragen als daar behoefte aan is wat er zoal nog bekend is.
Reactie 10:

Jan Lever, 02-01-2018: In 1964 of 1965 had ik het genoegen in Den Haag bij Cor Wijgers een zangles mee te mogen maken. Een toenmalige kennis van mij had les bij de heer Wijgers. Ik was toen zeer onder de indruk van de heer Wijgers. De kennis, van wie ik alleen de voornaam Joep nog weet, is kort daarna naar Berlijn vertrokken.

REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: