Organisatie
Organisatie Stichting Het Vlaams Cultureel Kwartier
Inlichtingen: Wim van Heugten, Arsenaalpoort 6, 6512 PN Nijmegen 
Telefoon: 0316-264235
Email: wvanheugten@12move.nl
Internet: www.ivens.nl/hetarsenaal/VlaamsCultureelKwartier.htm
Omschrijving:

 

Stichting Het Vlaams Cultureel Kwartier

DOEL
De Stichting Het Vlaams Cultureel Kwartier is formeel opgericht in 2003. Feitelijk is de stichting actief sinds 1999. In de Raad van Toezicht zetelen vooraanstaande leden van lokale, provinciale, landelijke en Nederlands-Vlaamse instellingen.
Het VCK stelt zich ten doel met het Nijmeegse Arsenaal als basis de culturele en cultuurhistorische uitwisseling te bevorderen tussen Vlaanderen en Nederland, in het bijzonder tussen de Vlaamse cultuursteden en het Rijk van Nijmegen/Gelderland.

BESTUUR
J. Muyres (voorzitter), W. van Heugten (directeur), C. Sweerman (penningmeester), 
mw.C. van Hulst, mw. B. Desgraeve en J. Joosten.
Voorlopig adres: Stormvogelstraat 12, 6921 WV Duiven, 0316-264235
wvanheugten@12move.nl 
Lokatie VCK: Arsenaalpoort 6, 6512 PN Nijmegen

Ere-voorzitters: Angèle Manteau en Karel van Miert; Raad van toezicht: Toon Hagen (voorzitter), Joep Baartmans-Van den Boogaart, Paul Beugels, Louis de Bouter, 
André Bronzwaer, Axel Buyse, Wim Dijkstra, Piet Jongbloet, Ronald Migo, Fons Plasschaert, 
Leen Laconte.

GESCHIEDENIS/ACTIVITEITEN
Het VCK is ontstaan op initiatief van Bert Vanheste uit een jaarlijkse cursus “Vlaamse literatuur in een brede culturele context”. De Vlaamse literatuur en cultuur werd daarin zoveel mogelijk in verband gebracht met Nijmegen, Gelderland, Nederland.
Het VCK streeft ernaar in cursussen, lezingen, opvoeringen en culturele festivals ruim aandacht te besteden aan eigentijdse en historische banden van Vlaanderen met Nijmegen, Gelderland en indien mogelijk ook de Niederrhein.
Symbool van de historische band is uiteraard Mariken van Nieumegen. Zij leefde zeven jaar in Antwerpen. Het literair meesterwerk werd geschreven in Antwerpen, waarschijnlijk door een lid van de, nog bestaande, rederijkerskamer De Violieren. Evenzeer van betekenis zijn de Nijmeegse parken, die door de Leuvenaar Rosseels zijn aangelegd, de in Antwerpen gemaakte tapijten voor de Vrede van Nijmegen, de talrijke Nijmeegse beelden van de hand van Vlaamse kunstenaars, in het bijzonder Termotes Karel de Grote. En vergeet niet Edward Schillebeeckx, de Nijmeegs-Vlaamse theoloog, die een stempel heeft gedrukt op de vernieuwing van de Kerk.

PROGRAMMA 2007
Onbekend

terug

Reactiepagina

REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: