Organisatie
Organisatie Stichting Romeinenfestival
Inlichtingen: Javastraat 77, 6524 LX Nijmegen
Telefoon: 024-3502404
Email: info@romeinenfestival.nl
Internet: www.romeinenfestival.nl
Omschrijving:

 

Stichting Romeinenfestival

DOELSTELLING

Stichting Romeinenfestival wil een breed publiek kennis laten maken met het leven in de Romeinse tijd, een periode die nauw verbonden is met de geschiedenis van de stad Nijmegen en haar omgeving. 
De Stichting wil dit bereiken door het organiseren van een tweejaarlijks Romeinenfestival en andere publieksevenementen. Centraal staan (inter)nationale re-enactment groepen die de verschillende aspecten van de Romeinse tijd (zoals burgerleven, leger, handel en godsdienst) demonstreren. Verder zoekt de organisatie nauwe samenwerking met personen, organisaties en instanties die zich richten op actieve herbeleving van de cultuurhistorie en de promotie daarvan. 

BESTUUR
Melchior de Grood (voorzitter) 
Paul van der Heijden (secretaris)
Esther Lamers (penningmeester)
Coen Holten
Manon Eustatia
Will Brouwers
Robin Jansen
Secretariaat: Javastraat 77, 6524 LX Nijmegen
024-3502404
www.romeinenfestival.nl
info@romeinenfestival.nl
Comité van Aanbeveling: Thom de Graaf (burgemeester Nijmegen), Marijke Brouwer (directeur Museum Het Valkhof), Jaap Modder (voorzitter College van Bestuur KAN), Jurriaan de Mol (directeur RBT-KAN)

LEDEN EN CONTRIBUTIE
N.v.t.

GESCHIEDENIS/ACTIVITEITEN
In 2005 streken de Romeinen na bijna tweeduizend jaar weer neer in Nijmegen. Bijna 150 re-enacters uit Engeland, België, Duitsland, Hongarije en Nederland lieten gedurende één weekend zien hoe de Romeinen en Germanen zo’n tweeduizend jaar geleden leefden, wat ze aten en hoe ze zich kleedden, wie hun vijanden waren en hoe ze ten strijde trokken, wie hun goden waren en wat het verschil was tussen burgers en soldaten. Het Romeinenfestival op de Kwakkenberg, georganiseerd in het kader van Nijmegen 2000, was de op een na grootste verzameling Romeinen in Nederland sinds de Romeinse tijd. Het evenement trok ruim 12.000 bezoekers en zowel publiek als deelnemers waren razend enthousiast. Dat het evenement plaatsvond in Nijmegen, is geen toeval. Nijmegen ontleent zijn bestaansrecht immers aan de Romeinen. Hier bouwden de Romeinen een grote legioenplaats - de enige van ons land - en een complete stad, Ulpia Noviomagus. Door de stadsrechten die keizer Traianus rond het jaar 100 schonk, is Nijmegen met afstand de oudste stad van Nederland. Helaas is tegenwoordig van dat Romeinse verleden nog maar weinig te zien. Het Romeinenfestival bleek daarom een schot in de roos. Na tweeduizend jaar waren de Romeinen weer helemaal terug. De duizenden toeschouwers waren aangenaam verrast door deze laagdrempelige, historische beleving.
De organisatoren van het Romeinenfestival hebben zich na het succes van 2005 verenigd in de Stichting Romeinenfestival. Zij zijn van mening dat deze vorm van visualisatie uitstekend past bij Nijmegen en willen zich inzetten om dergelijke evenementen ook in de toekomst te organiseren.

PROGRAMMA 2008
28-29 juni 2008 Romeinenfestival in Park Brakkenstein (onder voorbehoud)

terug

Reactiepagina

REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: