Bombardement

Het bombardement op Nijmegen van 22 februari 1944

Op 22 februari 1944, rond half twee in de middag, werd Nijmegen opgeschrikt door een bombardement, uitgevoerd door Amerikaanse bommenwerpers. Nooit in haar 2000 jaar lange historie was de stad zo getroffen als toen. Vrijwel de gehele binnenstad veranderde in enkele ogenblikken in een ruďne. Zo’n 800 mensen vonden hierbij de dood. Hoe de ramp precies heeft kunnen gebeuren, is nog steeds niet helemaal duidelijk. Waarschijnlijk vormde het spoorwegemplacement nabij het station een gelegenheidsdoel voor de Amerikaanse piloten, die op terugreis waren van een mislukte missie naar de vliegtuigfabrieken in het Duitse Gotha. Door een verkeerde inschatting van de eerste bommenwerper zouden de bommen het stadscentrum hebben getroffen, waarna volgende bommenwerpers de binnenstad als doel hadden geďnterpreteerd.

 

Op deze pagina willen we iedereen graag de ruimte geven om herinneringen aan het bombardement op Nijmegen van 22 februari 1944 te delen met de website-bezoekers van Noviomagus.nl. Op deze manier hopen we een bijdrage te kunnen leveren aan het collectief geheugen van onze stad. De nieuwste inzending staat bovenaan.

Vertel óók uw verhaal.

Brieven kunt u sturen naar: Stichting Noviomagus.nl, Jacob Canisstraat 55, 6521 HJ Nijmegen

Uw email kunt u sturen naar herinnering@noviomagus.nl

 

Inzendingen

Fietsenrek     door Diny van Eldik-Evers

Nog een slachtoffer bombardement Nijmegen     door Maria Vitters

Bombardement     door Margreet van Loon-de Valk

22-02-44     door Olga de Vos

David Coenraad Kleine     door Harry de Swart

Gedicht    door Dorus van der Linden

Gedicht   door Cees de Vos

Theo en Wiesje   door Illya Jongeneel

Wie is de baby in dit verhaal?... door Ed Bremer

Ik werd onthaald als de verloren zoon....door Wim van Uden

Ik was 11 jaar...door A.J. Walraeven

Nooit vergeten!  door Ria van Eldonk-Kersten

Het hele bombardement duurde 20 ŕ 30 seconden  door C. L. M. Lambrechtsen van Ritthem

Ik zat tegenover een oudere ongen  door Nick Lambrechtsen

Hij was later dagen aan het huilen, zoveel ellende had hij gezien...  door H.J. Blankenaauw

Met lood in de schoenen ging ik terug naar de meisjes... door G. Hoogveld

Ik zag alleen maar vuur en zwarte rookwolken  door Henk van Hest

Allen werden tegen de grond gesmakt  door Wim Ahsmann

Opa, Opa  door Nel v Eck-Henderiks

Kronenburgersingel - Herinnering, door Jeroen G.J. van Lith

Briefwisseling tussen vader en zoon Meijers n.a.v. 22-02-44  door Ronny Meijers

We hebben daar mensen naar beneden zie springen  door H.W.C. Hoogveld

...terug gevonden in het Albertinum  door John Zuure

Wat ik zag was vreselijk  door Tineke Beukering-Toussaint

Het zeer zit nog te diep  door C.J. van der List

Schuilen bij Graafseweg 6, 8, 10  door Wim Benda

Mijn moeders verhaal  door André Schuijffel

Die aanblik zal ik nooit vergeten  door Mevr.Fleuren van Kalken

Mijn vader hield de handen voor mijn ogen...  door Marianne Fest-Hofman

"Het was te erg"  door Tineke Kleppe

A bad day in a big week  door mr. F.M. Jaeger

Klasgenoot Henri van der Grinten  door Herman ter Stege

Gedicht  door Dorus van der Linden

Fons Rutten  door Sjaak Rutten

Reactiepagina
Reactie 1:

Marjolein Loermans, 29-08-2015: I just spoke with my father who is 96 years old and lived on the Barbarossastraat in Nijmegen during WWII.
I asked him about information on the bombardement of Nijmegen. He mentioned it was on Feb 22, 1942 at 1 pm. He was at the Post Office near the van Welderenstraat to drop off a parcel of clothes for his brother who was at the front. He never went home after the bombs fell. He helped pull people from the ruins and assisted where needed. He was also drafted by the Tech. Nothilfe to pull bodies from the ruins for two days. He mentioned pulling a damp jacket out of the rubble and it still had an arm in it. He had the grim task of finding his cousin Ria Giepmans and her 4 children in the Houtstraat where the family owned a shoe business. Ria managed to pull the youngest child from his crib and he survived. Unfortunately, rescue workers could not reach her in time and she passed away. My Dad believes that the Americans bommed Nijmegen by mistake as they thought they were over Germany.
These memories are very hard on my Dad - even after all this time. There was a lottery on the draft of soldiers in Holland. Two of his brothers ended up going to war and he was left to look after family. He has many stories that I cannot all remember. I asked him if he would share them and he said he was probably the only one left that was actually there during this time that was at an age to remember things correctly. I can put you in touch with him and you can try hook up and spend some time to record. He is a very spry and healthy 96 year old.
Reactie 2:

Joop ten Thije, 01-12-2015: Een herinnering als de dag van gisteren.
Ik was op dat moment van ons huis aan de Oude Heesschelaan 456 (zo werd dat toen gespeld) op weg naar school en ging een van de jongens van Brinkhoff aan de Krayenhofflaan ophalen, ik denk dat het Sjef was. Toen zag ik opeens vanaf een van de bommenwerpers een bom op mij afkomen en wilde het boerderijtje van Kloosterman invluchten doch te laat. De bom veegde een dame van haar fiets en werd getroffen, ik werd door de luchtdruk tegen de muur gesmeten maar was verder niet gewond. Toen ik weer thuis kwam vond ik tussen de bladen van mijn boeken in de boekentas overal zand.
Gelukkig was ik niet een paar minuten eerder vertrokken want van de familie Brinkhoff bleef er niemand over die op dat moment thuis was.
Vr.Gr.JOOP

Redactie: Dag Joop, hartelijk dank voor je verhaal.
Waar stond die boerderij van Kloosterman? En had je op dat moment in de gaten dat de slagerij getroffen was?
Joop: De boerderij van Kloosterman was ook aan de Oude Heselaan 2 minuten van ons huis aan de andere zijde van de straat. Het was een dubbelhuis, de andere zijde was een melkhandel. Op dat moment wist ik nog niet dat de slagerij Brinkhoff en bakker de Bie aan de Kraayenhoflaan getroffen waren, dat vond ik later uit. Tussen ons, ik heb nog nog steeds last van Tinnitus vanwege de hoge luchtdruk van de bom maar had veel erger kunnen zijn of er niet meer er zijn.
Vr.Gr.JOOP
Reactie 3:

Wil Gipman, 24-02-2016: 22 Februari 2016 was de Herdenking van het Bombardement op Nijmegen. Een foto- en filmverslag: Spaces van wil.
Reactie 4:

Henk Peters, 31-05-2016: Twee beelden van het bombardement die ik niet kwijt raak:
Tijdens die gedenkwaardige 22 februari 1944 was ik met de klas in de Van Schevichavenstraat tegenover het toenmalige postkantoor. Toen de eerste bommen vielen trok onze leraar ons achter een muurtje en zei: "laten we maar bidden." Maar wat mij altijd is bijgebleven is de enorme grijze stofwolk die uit de Ziekerstraat kwam.
Een tweeling bij ons in de straat (Willemsweg) werd vermist. De vader is wel twintig keer naar de veiling gelopen omdat daar de informatie bleek binnen te komen. Ieder keer als hij terugkwam leek hij kleiner te zijn geworden en hij schudde steeds nee. Als je wat ouder bent realiseer je je pas wat die man heeft doorgemaakt.
Reactie 5:

Henk Termeer, 02-06-2016: Volgens de opgave van www.oorlogsdodennijmegen.nl na selectie op Willemsweg en daarna op 22 en 23 februari 1944, moet het hier gaan om een van deze gezinnen:
-fam. Frank-Verhoekx, Willemsweg 103: dochter Tineke van acht kwam om, dochter Riekie heeft het overleefd;
-fam. Könning, Willemsweg 206: zoon Gerard 17 jaar kwam om;
-fam. Peereboom, Willemsweg 172: zoon Piet van 15 jaar kwam om.
Reactie 6:

Eve Howe, 30-06-2016: Mei moeder's verjaardag, van Welderen straat 31, 2 uur s'midaags bomded our straat. Susje Ankie Mom houden vast van de playpen. ik kon haar handjes niet freigh maken Gelukkig ! 5 minutes eerder en we warren net benede toen de puin een groot gat inde huis. Sorry, that is 3rde Klass Dutch. We moved to the States when I was 9 in 1950.
Reactie 7:

Dorus van der Linden, 02-07-2016: Bij het bombardement van Nijmegen, 22 februari 1944, was ik 2 jaar oud. Mijn ouders waren met mijn 1 jaar oudere broer een dag met de trein naar Amsterdam, naar een tante non die daar woonde. Ik was thuis in de van Spaenstraat met het dienstmeisje. Omdat "de kat van honk was" had ons dienstmeisje haar vriend uitgenodigd. Op de terugreis hoorden mijn ouders van het bombardement. De trein ging niet verder dan de Waal-spoorbrug. Vandaar zijn mijn ouders lopend over het spoor naar Nijmegen gegaan om mij, huilend in de van Spaenstraat (gespaard!) in de armen te drukken. Het dienstmeisje wist van niets en was zich van geen bombardement bewust geweest. Om ons heen (Groesbeekseweg/Guyotstraat) etc waren verschillende inslagen geweest. Ik zeg nog wel eens tegen mijn jongere broers en zus: Ik heb het bombardement van Nijmegen wel meegemaakt! Voor mij was het geen drama, voor anderen een verschrikking!
(zie ook: gedicht 22 februari)
Reactie 8:

Albert Cloosterman, 03-07-2016: In 1944 zat ik in de tweede klas van de St. Jozef school aan de Bijleveldsingel en toen gebeurde het dat op de ochtend van dinsdag 22 februari Nijmegen door de geallieerden werd gebombardeerd. We hadden een juffrouw als onderwijzeres en die gaf het bevel om onder de banken te kruipen. De paniek was groot en ik heb toen de benen genomen en ben via de wedren en het Volksbelang naar de Daalseweg gerend. Halverwege bij het kerkhof kwam ik mijnheer Welling (onze overbuurman) tegen die bij de luchtbescherming was en mij achter op zijn fiets verder naar huis heeft gebracht.
De hele binnenstad lag plat en er zijn toen minstens 800 mensen omgekomen. Overbuurman Vergeer is bij het station omgekomen.
Oma Cloosterman had een café in de Bloemerstraat, dat ze samen met haar dochter, tante Bets, runde. Ook het café van Oma Cloosterman werd getroffen en totaal verwoest. Wonder boven wonder hebben oma en tante Bets het overleefd en kwamen s' avonds totaal berooid op de Dommer van Poldersveldtweg aan. Aan hun kleding hing een enorm vieze brandlucht.

REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: