Carillon

Carillon aan de Koningstraat 8-10:

Aan de voorgevel van een naoorlogs woon-winkelpand aan de Koningstraat - beter bekend als het Koningsplein - bevindt zich een uurwerk met een 12 klokken tellend carillon. Als het klokkenspel werkt, speelt het carillon ieder uur automatisch een melodie, terwijl er tussen de klokken figuurtjes tevoorschijn komen.

Reactiepagina
Reactie 1:

Mw. Jopie Huisman, 05-07-2014: In mijn herinnering hing dit sprankelende carillon eerst in de Broerstraat, bij voorheen Juwelier-Horloger Van Hout Ververgaard. Toen het in de Koningstraat na lange tijd toch verdiende aandacht kreeg en men het carillon weer in werking wilde stellen, bleek het (electrisch?) mechaniek ge´nstalleerd te zijn in de huiskamer van de erboven wonende student; hij moest daarvoor 'van zijn bed worden gelicht', zo luidt de overlevering...
Reactie 2:

JAM.Willems, 08-02-2017: Het carillon speelt al jaren niet meer, het uurwerk staat al jaren op chagrijnig (tien voor half negen) en de beeldengroepen gemaakt door Jac Maris zijn hoogstwaarschijnlijk overgebracht naar het Museum het Valkhof, waar ik ze echter nog nooit tentoongesteld heb gezien.
Reactie 3:

Peter Kuipers, 17-04-2017: Momenteel ben ik druk bezig om het carillon weer speelklaar te krijgen.
Op vrijdag 14 april jl. heeft het weer even op proef gespeeld.
Reactie 4:

JAM.Willems, 10-06-2017: EINDELIJK ! 11 JUNI 2017 gaat het carillon, na 15 jaar stilte, weer zijn melodietjes afspelen. Hulde aan Peter Kuipers (zie De Gelderlander van 10 juni 2017). Vraag is alleen komen de originele beeldengroepen van Jac Maris weer terug in het carillon ?
Reactie 5:

Peter Kuipers, 11-06-2017: Helaas komen de originele beelden niet terug, Deze zijn indertijd geschonken aan museum Het Valkhof. Daar liggen ze opgeslagen in het depot. Misschien dat we in de toekomst replica's kunnen (laten) maken. Voorlopig doen we het met de huidige poppen. Voorzien van nieuwe kleding, gemaakt door naaiatelier Cotardie, zien deze poppen er weer prachtig uit.
Reactie 6:

JAM.Willems, 11-06-2017: Peter, prima werk afgeleverd. Jammer van Keizer Karel, de kerststal, Sinterklaas en consorten, maar de nieuwe poppen voldoen ook wonderwel. En nu maar wachten op het carillon dat enkele jaren op de Augustijnenstraat heeft gestaan. Laat dit ook maar weer gauw terugkeren !
Peter aan jou de eer. Nogmaals hulde !
Reactie 7:

Peter Kuipers, 29-07-2017: Het heeft wat langer geduurd dan verwacht maar de laatste technische handelingen zijn (voorlopig) klaar. Het carillon speelt en de poppen draaien hun rondje.
Nu moeten de volgende stappen worden gemaakt om het geheel ook voor de toekomst in stand te houden. Dat betekent geld voor vervanging/onderhoud en afspraken met (nieuwe) eigenaars enz.
Het carillon op de Augustijnenstraat wordt het volgende project.
Reactie 8:

JAM.Willems, 31-08-2017: Beste Peter Kuipers,
Helaas heeft het uurwerk op het Koningsplein het niet lang volgehouden. De klok staat alweer een aantal weken stil op vijf voor vijf. Ook het carillon heb ik jammer genoeg de laatste tijd niet meer gehoord (dat kan ook aan mij liggen).
Gelukkig is het carillon in de Augustijnenstraat weer geplaatst, maar of hij in werking is, dat is mij niet bekend. De nostalgie is nog niet voor de volle 100 % terug in het centrum, maar wie weet....!
Reactie 9:

Peter Kuipers, 31-08-2017: Hallo heer/mevrouw Willems,
De reden dat het uurwerk stil staat en het carillon niet speelt heeft met de accordering van de vergunning door de gemeente Nijmegen te maken. Hierdoor heb ik de apparatuur tijdelijk uitgeschakeld. Ik wil eventuele bezwaren/klachten wel gefundeerd kunnen weerleggen. Tussen nu en een week verwacht ik een positief bericht zodat alles weer naar behoren kan functioneren.
Voor het carillon op de Augustijnenstraat gaan we dezelfde procedure volgen. Eerst de vergunning en daarna speelklaar maken.
Reactie 10:

JAM.Willems, 31-12-2017: Beste Peter Kuipers,
Het is een genot om het carillon op gezette tijden weer te horen spelen. Lof daarvoor!! Maar nu merk ik, dat na het afspelen van het deuntje en het verdwijnen van de poppen, de zijdeurtjes niet (meer?) sluiten, waardoor de poppen continue in weer en wind staan. En aangezien de poppen kleren dragen, blijft daar op den duur niet veel meer van over, ben ik bang. Wat hieraan te doen? Toch maar weer de originele beelden terugvragen van het Museum het Valkhof? Veel succes verder. Er is nog zoveel terug te plaatsen in de stad, waaronder bijvoorbeeld de oude stadspomp van het Kelfkensbos (weggehaald en niet meer teruggezien). Groetjes.
Reactie 11:

Peter Kuipers, 31-12-2017: Hallo heer/mevrouw Willems,
Gelukkig zijn de kleren van de poppen behandeld tegen regen/vocht. Maar je hebt gelijk, dat moet niet te lang duren. Momenteel ben ik op zoek naar een school/bedrijf dat het draaiplateau kan opknappen. Het moet geschuurd/geverfd worden en ook het mechanisme moet hersteld worden. Er is dus nog veel te doen, maar de aanhouder wint.
Wat de pomp betreft zijn er aan de wethouder diverse locaties gemeld waar de pomp eventueel geplaatst kan worden.
Reactie 12:

JAM.Willems, 02-01-2018: Beste Peter,
Hartelijk dank voor je reactie. Veel succes in 2018. Er zouden meer mensen moeten zijn zoals jij, met (Nijmeegs) hart voor de zaak. De mooiste plek voor de pomp zou toch weer zijn oude plek zijn bij de Commanderie van St. Jan op de Franse Plaats, ook al heeft hij oorspronkelijk ook op het Kelfkensbos gestaan. Groetjes.

REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: