JanvGoyenstraat2Cloosterman53-08-03.jpg

<- Back | Index | Next ->

JanvGoyenstraat2Cloosterman53-08-03.jpg

Jan van Goyenstraat 2, Cloosterman

fotovergelijking vroeger en nu

Weet u wellicht meer te vertellen over de hier getoonde foto of kent u een leuke anecdote? Laat het ons weten, we maken er graag gebruik van en plaatsen uw reactie op deze pagina.

Reactie 1:

Marielle (Eykemans) Hubers.: Dit is op de hoek van de Jan van Goyenstraat en Hugo de Groot straat. Als kind gingen we vaak brood halen bij Cloosterman. Mijn familie woonde in de Museum Kamstraat. Ze hadden ook allerlei snoep te koop.Vaak kochten we voor een paar cent snoep papier en munten drop. Ik kan me herinneren dat ze veel kinderen hadden, die om de beurt in de winkel kwamen helpen. Op de hoek tegenover was de slager, vlak bij de groentenboer (Holleman), sigaren winkel Jacobs en de melkboer Sliepenbeek. Brengt de nodige herinneringen terug.
Wat leuk om de oude foto's te zien.

Reactie 2:

André L.S. Kersten: Ik zat op de Mariaschool en tijdens de pauze renden de kinderen hiervan altijd naar Cloosterman om snoep te kopen. Ze hadden twee zoons, een werkt in Zweden en een ander woont in Nijmegen.

Reactie 3:

Peter Toussaint: Ook ik, Peter Toussaint heb goede herinnering aan bakkerij Cloosterman .
Wij woonden er namelijk boven met als ingang van Rosendaelstraat 72. Nu is dat Hugo de Grootstraat 72. Ik woonde er samen met mijn vader ( Adrianus Toussaint ) en moeder ( Johanna Peeters ), en twee halfbroers en halfzuster Ton, Herman, en Hennie Heshusius. Ook woonde er bij ons ook nog mijn tante Claartje ( Clara Peeters ). Boven op het balkonnetje moet een van mijn broers staan. Ik dacht dat dit Tonnie Heshusius is.
Als kleine jongen heb ik veel onder in de kelder met de bakker Jan Cloosterman en zijn zoons Jos en Berrie geholpen met speculaasjes draaien, en de houtkrullen voor de bakoven aanvoeren. Ook verstopten wij ons vaak onder de houtkrullen in het krullenhok als we geroepen werden.

Reactie 4:

François Booij: Ik heb in de 70er jaren gewoond op de etages boven de bakkerij (links op de foto, bij het balkon). In de kelders van de bakkerij waren allerlei spookachtige en vervallen ruimtes. In één daarvan vond ik ooit, onder allerlei vuil en troep, bijgaand missie-busje (en nee, er zat niets meer in!). Aan het deksel zitten allerlei ringetjes, zodat het rammelen ervan de indruk wekt, dat er al veel aan de paters geschonken was. Mogelijk dat anderen zich herinneren of dit op de toonbank heeft gestaan. In de 90-er jaren is het pand van de toenmalige particuliere eigenaren H. overgegaan naar de gemeente/ wooncorporatie. Het hele pand is inwendig "gemoderniseerd" en opnieuw ingericht: alle mooie, hoge, gestucte plafonds zijn vervangen door gipsplaat, de marmeren schoorsteenmantels zijn verwijderd en de geprofileerde deuren met messing deurklinken vervangen door bordkartonnen exemplaren en het glas-in-lood van de bovenlichten is nu een zwarte glasplaat. Het pand voldoet nu wel aan de moderne eisen, maar is toch inwendig alle charme kwijtgeraakt. In het bouwarchief van de gemeente staat bijgaande bouwtekening uit 1901: dit ontwerp is eigenlijk al een kunstwerkje.

 

Reactie 5:

Joosten, 29-07-10: Ik heb mijn jeugdjaren doorgebracht in de Hugo de Grootstraat. Aldaar op de Mariaschool gezeten en nog onderwijs gehad van de Fraters.

Clooster(PIK)man staat me nog goed bij. Wim Cloosterman (de jongste) daarboven Jan Cloosterman, Berry Cloosterman en ik dacht de oudste Willie Cloosterman..

Wimke(!) zat in mijn leeftijdscategorie. Samen met Ronnie en Andre Ruikes, Eef Tielemans, Jan Joosten, Schoapmeester, Ronnie en Harold Roring, Willems etc. waren we de schrik van de omgeving

Vader Cloosterman stond te bakken in de kelder en moeder stond in de winkel. Snoeppapier, drop, Bazooka’s, jodenvet, laurier lag allemaal te bakken in de etalage – dagenlang tussen de dooie vliegen en wespen. Katten waren bij de Cloostermannetjes ook niet vreemd. Niettemin, als we een of twee, vijf centen te spenderen hadden dan was het snoep halen bij Cloosterman of bij kruidenier van Velp. Toen de bakkerij gesloten werd en het brood van fabriek kwam was de kelder van Cloosterman een donker hol. SPOKEN…!!!

Ik heb de zonen niet meer gezien. Ik weet dat Jantje Cloosterman ooit nog gewerkt heeft als foto-journalist voor een weekblad. Zou mooi zijn de mannen nog eens te ontmoeten.

Reactie 6:

Harry Benders, 02-09-10: Mijn naam is Harry Benders woonde en zat op school in de Hugo de Grootstraat. Ik woonde op nummer 11. Woon nu in Prinsenbeek 

De bakkerij van Cloosterman kende ik dus heel goed wat ik mij kan herinneren zijn sommige namen in de reacties. Centen snoep bij Cloosterman halen is mij altijd bij gebleven. Door sommige reacties komt er weer veel in mij op.

Reactiepagina
Reactie 7:

Marjo Janssen, 12-05-2014: wat ontzettend leuk om die namen weer voorbij te zien komen, ook ik heb vlakbij de Hugo de Grootstraat gewoond, in de Barbarossastraat, en daar in die jaren veel vriendschappen opgebouwd met mensen die ik daarna, doordat mijn ouders verhuisden, nooit meer heb gezien. Tonnie de Booij, Ronnie Ruikes, Eef Tielemans, Wouter ?, Henry ?(van de slager), Jos, Liesje ... Ik zou best een flink aantal jaren terug in de tijd willen gaan en al die mensen nog eens ontmoeten op het speelplein van de school daar. Gezellige avonden hebben we daar meegemaakt, in mijn jeugd de beste jaren! Aan mijn voormalige vrienden: hartelijke groet van Marjo
Reactie 8:

Ronnie Ruikes, 28-12-2014: ik kan de bakkerij heel goed heb mijn jeugdt daar door gebracht
toen de bakkerij stopte gebruikte we de kelders voor verstoppertje en speelde poppekast voor 5 cent voor de kinderen uit de buurt
wimpke was de lach pop en viel in de tenhoet straat van een was lijn en viel door een pin heen
de verjaardagen waren altyd leuk met koek happen en veel gebak
ik ben nu 56 en denk vaak terug aan de super tyd in de hugo de grootstraat
met oud en nieuw kerstbomen verbranden op het schoolplein van de maria school
en bij van velp bracht ik bestelling door nijmegen
gr ronnie ruikes hugo de grootstraat 14
Reactie 9:

John Janssen, 01-01-2015: Ik heb op die Mariaschool gezeten van 1956 tot 1962, met Berry in de klas. Daarna van 1962 tot 1967 de HBS, ook (een deel) met Berry getuige een klassefoto van HBS-4 waarop we beiden staan. Ik ben toen later in Nijmegen gaan studeren, en heb in mijn studententijd nog wel eens Berry in dat pand bezocht. Hij had er toen een soort zoete-inval voor vrienden en bekenden van gemaakt, het zal zo 1970 zijn geweest.
Reactie 10:

Albert Cloosterman, 02-01-2015: Jan Cloosterman en Cecile Cloosterman-Burgers hadden 4 zonen: Jos (1947), Berry (!948), Jan (1954) en Wim (1957).
Over Jan en Cecile staan nog bijzonderheden in het artikel Het gezin van slager Piet Cloosterman.
Reactie 11:

François Booij, 22-10-2015: In het boek Nijmegen '44 van J.Roozendaal trof ik op blz.127 deze foto van de ontredderde staat van de Hugo de Grootstraat in september 1944, met links nog juist de ingang van de bakkerswinkel (foto afkomstig uit Regionaal Archief Nijmegen). De huizen in straten rondom de oprit van de Waalbrug zijn door de Duitse militairen op 18 september 1944 in brand gezet tegen de oprukkende geallieerden, die het op de Waalbrug gemunt hadden (Market Garden).
De foto staat ook op de de site van het Regionaal Archief Nijmegen - Digitale Studiezaal waar ik nog een latere foto van de bakkerij vond:


1944, bron: beeldbank RAN GN156 - B


1967-1969, bron: beeldbank RAN F26728

Reactie 12:

Peter Leenders, 07-11-2015: Herinner me dat Jan Cloosterman met de bakfiets iedere dag bij ons langs kwam (wij woonden op de Groesbeekseweg) om zijn brood aan de man te brengen in de 50'er en 60'er jaren. Later werd het brood van Roding en stopte Jan ook met rondbrengen. Was toen nog heel gewoon want de melkboer (Melkerij Lent met electrokarretjes), de groenteboer en de slager kwamen allemaal aan huis.

REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: